Видови храна која го намалуваат апетитот

Факт е дека било која диета да ја држите, за да изгубите вишок килограми морате да гладувате.
Постојат голем број на стратегии кои помагаат да се намали чувството на глад, како што се пиење на многу течности, се јадете храна богата со растителни влакна, избегнување рафинирани јаглехидрати, сончање, но не постои ништо што би го елиминирало чувството на глад.
Нема ништо лошо во чувство на глад, од време на време, тоа е нормална реакција на намален внес на калории, лошо е што многумина не можат да му одолеат на тоа чуство, а не сфаќаат дека овој сигнал на глад обично е лажен и дека ви сигнализира да додадете нови калории во масните складишта на вашето тело, но сепак чувството на глад го победува секое логично размислување.
Среќа е што има храна за “вонредна исклучување на апетитот” т.е. Даваат чувство дека стомакот е полн со калорична храна, но, всушност, овој вид на храна не содржи многу калории.
1. Вода – ако се напиете една чаша вода и почекате 10 минути-дисциплинирани, ќе почувствувате дека чувство на глад драстично се намалило.
2. Друга стратегија е да јадете зелен зеленчук како марула, зелка, кељ, брокула. Зелена салата има толку малку калории, што можете да се јаде во неограничени количини.
3. Јадете јаболка, кога ќе почувствувате глад, може да го земете на најголемото можно јаболко и го изедете без никакви последици ако држите диета. Во моментите кога се чувствувате гладни, најлесен начин е да изедете една кеса чипс или други грицки, така за момент ке внесете 1000 калории, што е околу половина од вашите дневни потреби на калории, но тешко дека можете да внесете 1000 калории ако јадете јаболка.
Јаболка го заситува гладот, бидејќи тие се богати со растителни влакна кои ке го полнат стомакот и брзо ги покачува хормоните кои го контролира апетитот пред да се прејадете.
4. Бананите, особено, содржат супстанци кои го регулираат варењето на храната. Сепак, за разлика од другите намирници (на пр. Мусли или ореви), бананата содржи ниско ниво на масти.
Во 100 грама банана има само 0,5% масти, што е за 80 пати помалку од процентот на масти во просек на хамбургерот. Бананите во моментот даваат чувство на ситост, и се идеална храна за диета. Просечната банана содржи само 90 калории.
5. Предност на житарките е дека содржат бета-глутен кој најмногу го има во јачменот а кој што влијае на намалување на холестеролот. Поголема количина на диетални влакна содржи лененото семе, тоа содржи голема количина на пентоза (слуз) има поволни ефекти врз органите за варење, има лаксативно дејство (против запек).
Растворливите диететски влакна влијаат на одржување на шеќерот во крвта и намалување на холестеролот. Соја протеините може да се користат во пекарски производи поради тоа што ги намалуваат маснотиите а ги зголемуваат белковините.
Во сето тоа постои една замка, по еден час или помалку вашето тело ќе сфатите дека нема голем број на калории во храната што сте ја конзумирале, и гладот повторно ќе се појави, но сепак накратко го избегнавте.
Ако го комбинирате одлагањето на гладот со храна со малку калории а имате зголемена физичка активност, чувството на глад можете уште повеќе да го потиснете, бидејќи масните резерви се претвораат во шеќер што оди во крвта, што исто така влијае на губење на чувството за глад.
Се разбира во текот на денот ќе внесувате оброци со пропишана диета; овој вид на храна може да се користи само во итни случаи за ублажување на интензивен глад што може да доведе до прејадување или нарушување на диетата.