Водич низ протеинските напитоци

Сите знаат дека протеинските напитоци се еден од најважните додатоци на исхраната кои можат да ги користит било кога. Тие се практичен начин за внес на протеини који ја градат мускулната маса.
Ако се наоружате со знаење ќе добиете одговор на најважното прашање: кој протеински додатоци треба да се земаат?
Водичот кој следува ти дава брз преглед на најважните факти кој ти се потребни како би одбрал најдобар начин за изградба на мускулната маса, побрзо заздравување и предностите на поедини врсти протеини коисе достапни на пазарот.
3 мерила за квалитет на протеините
Кои фактрои треба да ги земеме во предвид кога бираме протеин?
Најважна е биолошката вредност на протеиниот. Биолошката вредност зборува колккав процент протеини кои ги внесуваш останува во твоето тело да гради мускулна маса.
Следно е состав на аминокиселинте.
Трет фактор е колку брзо се апсорбира протеинот.
Кога се поставени основните правила ќе видиме од кои протеини најмногу корист имаат дигачите на тегови.
Билни протеини
Соин протеин
Кога зборуваме за храната од билни извори,сојата е секако најдобар извор на протеини. Ако ги погледнеме мерењата од FDA-сојата е подеднакво вредна како и омилените извори на протеини-сурутка и јајца.
Сојата е богата со аргинин. Нејзината биолошка вредност е 74, повеќе одколку во пшеничниот протеин. Меѓутоа полна е со споеви на естроген, што може да доведе до несакани појави кај машките спортисти.
Пченичен протеин
Пченичниот протеин е изолиран од пченичното зрно и има биолошка вредност 64. Многу луге не знаат дека пченицата е највисок облик на протеин во скробот кои го користиме во прехраната.
Овој единствен протеин има многу повеќе аргинин од сурутката а аргининот го зголемува нивото на азотен оксид и неизбежен е за раст на мускулите.
Протеини од животиско поетекло
Протеини од јајца
Многумина мислат дека овоа се најдобри познати извори на протеини.
Цело јајце има втора по ред Билошка вредност меѓу тестираните извори на протеини.
Белката е лесно варлива,но сепак се задржува во организмот подолго од брзо сварливите протеини (сурутка).
Ако барате протеин кои најдобро ке ја гради вашата мускулна маса,побрзо сварлив од казеинот,а поспор од сурутката, јајцето е ваш вистински избор.
Концентрат од млечен протен
Ова е дословно што содржи кутијата-протеин од млеко е концентриран и одвоен од јагленохидратите (лактоза), мастите и останатите несакани состојки.
Кравјото млеко има биолошка вредност 90 и се состои од 80 % казеин (споро сварлив) и 20 % сурутка (брзо сварлива).
Тоа е размер кој го наогаме во концентрат на млечен протеин .
Додатно млечниот протеин содржи биоаткивни споеви, ланчани аминокиселини кој имаат посебна улога во организамот.
На пр : некои од овие слоеви го потекнуваат азотниот оксик кој го поттикнува крвотокот,а некои го јакнат имунитетот.
Изолат од млечен протеин
Познат во индустријата како додаток во исхраната MPI,изолатот на млечен протеин е сличен на концентрат но процентот на протеини е многу повисок.
Терминот “изолат” ни укажува на тоа дека чистотата на протеинот е поголема од 90 % .
Поради оваков сосатав во изолатот наогаме два профила на аминокиселини и може да се зема пред и после тренингот, благодарејки на спороразградивиот казеин и брзата суртука.
Колострум
Колострум е прво млеко кое го произведуваат цицачите неколку саата после породувањето.
Створен е да биде богат извор на хранливи состојки на новородените бебиња и содржи повеќе протеин и други важни нутреитиенти(лактоферин) од обично млеко.
Исто така содржи и антитела и повеќе имунопротеини како би се спречиле инфекции.
За дигачите на тегови е важно дека колострумот содржи неколку анаболични состојки,најпознати под името IGF-1. Истотака содржи и ICF-II, фактор на растањето на васкуларните ендотелии и тн…
Калциум казеинат
Ова е стандарден облик на казеин (биолошка вредност 77) кој го наогате во протеинските приправки.
Казеинатот се разликува од казеинот кој го наогаме во млекото затоа што казеинатот се класифицира како сол комбинирана со натриум, калциум или други минерали .
Кремаст е и содржи висок процент на калциум за разлика од останатите казеинати кој се зрнасти и имаат непожелни состојки како што е натриумот.
Научниците го препорачуваат казеинатот на дигачите на тегови кој го одржува позитивното ниво на азот во текот на ноќта, подобра него било кој друг производ.
Студиите покажуваат дека казеинатот го спречува губењето на мускулна маса,подобор него било кои протеин од суртука.
Мицеларен казеин
Мицеларниот казеин го добиваме од капа казеинот кој е “непроменет”.
Тоа значи дека мицеларниот казеин ја задржува својата природна структура иако бил изложен на обработка и затоа добро се меша со течност и ги задржува природните биолошки функции.
Кога ќе го проголтате овој споро сварлив протеин он се сместува во киселата околина на желудникот и се претвара во маса слична на јогурт.
Последица на ова е спора и постепено снабдување со аминокиселини во крвоткот во траење од најмалку од 7 часа.
Хидролизиран казеин
Хидролизираниот казеин е делумно “сварен ” казеин, затоа што го претвара спориот протеин во брз, го удвостручува нивото на инзулин, и добар е пред и после тренингот, единствена формула на аминокиселини од казеин сега брзо доага до вашите мускули.
Хидролизираниот казеин е секако потребен во прехраната.
Концентрат на протеини од сурутка
Овој протеин го знаеме и под името WPC и содржи 80 % протеин. WPC е најпродаваниот протеински препарат за бодибилдери и тоа со причина. Сурутката е брз протеин и биолошката вредност му е 104, дава снабдување со аминокиселини 3,5 часа.
Брзо се апсорбира и одговорен е за покренување и изградба на мускулна маса.
Овој факт ,заедно со супериорниот профил на есенцијални и ланчани аминокисеилини и дава на сурутката највисока биолошка вредност мегу протеините.
Важност на леуцинот
Секој боди билдер треба да знае дека суртуката е најбогата со аминокиселината леуцин. Ако земате 100 грама протеин од сурутка дневно, внесувате и 10 грама леуцин .
Треба да знаете дека леуцинот е веројатно најважна киселина за потикнување на процесот на изградба на мускули низ стимулација на mTOR ген.
Изолат на протеин од сурутка
Овој протеин во индустријата е познат како WPI. Зборот изолат ни кажува дека е присутно 90 % протеин.
WPI е еден од најквалитетните најчисти форми на протеин на пазарот и најчесто се произведува користејки многу нежно производство, ниски температури и ниска киселост, или се спроведува ладна филтрација како би останале протеинските слоеви не недопрени.
Хидролизат на протеиниот од сурутука
Го знаеме како WPH ,и ова е врвен протеин. Совршено е да се конзумира после тренингот. Еве зошто.
Сте слушнале за спори и брзи протеини. WPH е побрзо сварлив и од најбрзо сварливите протеини од сурутка.
Додатно WPH го поттикнува инсулинот да ги покрене аминокиселините, јагленохидратите и креатинот во мускулните станици.
WPH е по супериорен и од нормалниот протеин од сурутка и слободните аминокиселини затоа што ја зголемува синтезата на протеин ,ги задржува аминокиселиниет во мускулите и растот.
Пептиди од сурутка
Пептиди се синџири на аминокиселини пократки од другите кој ги наогаме во протеинските препарати. Тие се дел од WPH-a но кога зборуваме за пептиди мислиме на кратки ланци на аминокиселини.
Истражувањата ни покажуваат дека синџирите се составени од две или три аминокиселините најбрзо се апсорбираат.
Совршен протеин
Вероватно сте заклучиле дека најдобро е да се комбинираат спори и брзи протеини.
Да не заборавиме дека сојините и пченичните протеини се полни со посебни амионкиселини потребни на мускулите.
Кога ќе тргнете да купувате протеини имајте на ум дека секоја врста има свој предности и недостатоци, и дека треба да направите комбинација која најмногу ви одговара.
Профил на аминокиселините
Сите протени се сочинети од аминокиселини. Бидејки телото неможе да ги свари протеините директно од исхраната ,мора да ги раздели на слободни аминокислини и пептиди.
Вашето тело потоа ги комбинира овие аминокиселини и пептиди како би се покранале одредени метаболички процеси во телото како што се: обновување на оштетените ткива и произведување на хормони.
Важно е да се знае дека секоја аминокиселина има своја улога во организамот, и секој протеин е составен од поинаква количина на аминокиселини.
Лактоферин
Лактоферинот е биолошка фракција на протениот кој содржи околу 700 аминокиселини.
Го наогаме во многу организми,поготово во телесните течности.
Негова улога е да не чува од сите опасности на кој сме изложени секојдневно.
Заслужен е за уништување на вируси и бактерии кој го напаѓаат организамот така врзува на себе железо ,кое е многу потребно на бактериите за растење и на тој начин ги уништува.
Лактоферинот има висока концентрација кристалин, природен дипептид содржан во протеинот на сурутка, а кој што потмога во издржливоста.