Дали да избегнуваме ГЛУТЕН

ИЗБЕГНУВАЈТЕ ГЛУТЕН ЗА ДОБРА ПРОБАВА
Не постојат сигурни докази дека нашето варење ќе се подобри, или здравјето на цревата во целина, ако го елиминираме глутенот од диетата. Ако не страдате од целијачна болест, тешка нетолеранција на глутен, тогаш нема потреба да се избегнува глутен. Покрај тоа, ако целосно го елиминирате глутенот, веројатно ќе имате значително помалку влакна во вашето тело, што може да биде фатално за вашето варење.
ГЛУТЕНОТ ЗДЕБЛУВА
Глутен нема никаква врска со вашата тежина. Слабеењето или губењето на тежината зависи од квалитетот и количината на храна што ја јадете и вашиот животен стил. Ако не ги земете предвид хранливите материи и калории на храната, ќе добиете тежина без оглед на глутен.
ХРАНА БЕЗ ГЛУТЕН Е ПОДОБРА И ПОЗДРАВА
Храната без глутен е поскапа и честопати помалку здрава од другите намирници. Истражувањата покажуваат дека избегнувањето без глутен може на крајот може да доведе до зголемување на телесната тежина и полоша крвна слика. Поточно, има храна без глутен, како што се колачи, леб и тестенини, содржат повеќе шеќери, соли, заситени масти и калории отколку вообичаената храна. Тие исто така содржат помалку растителни влакна, протеини и други хранливи материи.
БЕЗГЛУТЕНСКА ИСХРАНА СОЗДАВА ЕНЕРГИЈА
Некои тврдат дека чувствуваат зголемување на енергијата откако исфрлаат глутен од диетата. Ова е дури и можно ако некое лице троши повеќе овошје и зеленчук наместо храна со висока калории и преработена храна. Сепак, оваа храна спаѓа во здрава исхрана како и да е, што автоматски доведува до зголемување на енергијата.
ГЛУТЕН ПРЕДИЗВИКУВА РАК
Нема медицински докази дека глутенот предизвикува карцином. Глутен никогаш не бил поврзан со карцином во кое било истражување, додека има многу други намирници. Единствениот исклучок е кај луѓе со целијачна болест. Напротив, треба да бидете многу внимателни во однос на отсекување на глутен, бидејќи глутенската храна, како цели зрна, содржи витамини и минерали кои штитат од карцином.