Дали знаеме како правилно да ја складираме храната?

Алуминиумска фолија, тегли, прозирна фолија … различните видови на храна бараат различно складирање. Еве неколку предлози за правилна употреба.
Иако е добро познат фактот дека најдобриот начин за употреба на храна е да биде свежа и во најкус можен рок да ја употребиме, сепак заради интензивниот начин на живот во кој живееме, постојат ситуации кога складирањето на храната е неизбежно.
Често се случува да ја спакуваме храна обично во она што го имаме на дофат на раката, без размислување дали тоа одговара на видот на храната или не. Бидејќи основната идеја е да се продолжи а не да го скрати рокот на траење на складираната храна, треба да се почитуваат основните правила на конзервација.
Прозирната фолија најдобро одговара за складирање на овошје, зеленчук, леб и бисквити.
Никогаш не се користи за чување на мрсна храна, како што е сирење, сладолед врз основа на крем или млеко, бидејќи овој тип на фолија може да содржи мал процент на сол поливинил хлорид (сол на фталната киселина), кои се растворливи во масти и ја загадуваат храната.
Тврдите сирење како кашкавал или биено сирење се обвиткуваат со памучна салфетка за да се овозможи проток на воздух. Путер и другите топиви сирења се обложуваат со станиол или алуминиумска фолија обложена со мрсна хартија, која може да се најде во супермаркетите.
Киселата храна, како сос од домати, риба зачинета со лимонов сок, шумското овошје или солената храна, како што се солени сардини и др риби, не треба да се чуваат во алуминиумски садови.
Киселината и солта овозможуваат корозија на алуминиумот и тој дирекно се префрла на храната. За храна од овој тип се препорачува стаклени или огноотпорни садови, и може да се користи и пластични садови, кои се отпорни на ниски температури.
Киселата храна да не ја чувате во керамички садови, бидејќи тие апсорбираат тешки метали, како што се олово и кадмиум, со кои што елементи керамиката е обложена.
Алуминиумска фолија е добар избор за да спречат оксидација. Можеби не сте знаеле, но ако омотате шише со маслиново масло во алуминиумска фолија ќе му го продолжи рокот на употреба.
Порозни кеси се одличен избор за чување на салата и леб, како тие одржување на влажноста (така спакуван леб ќе биде суво, но ќе остане мека).
Мрсна хартија е добар избор за сладолед, бидејќи го спречува кристализација на површината на сладолед. Кога ќе го користите и да се добијат со отварање тегли да се спречи донесувањето на воздухот.
Се надеваме дека ќе предложи совети да ви помогне во зачувувањето на храна, но исто така и за зачувување на здравјето.
Шупливите вреќички се одличен избор за чување салата и леб поради тоа што ја одржуваат влажноста (вака спакуваниот леб ке остане сув и мек).
Мрсната хартија е добар избор за сладоледите бидејќи ја спречува кристализацијата на површината на сладоледот. Кога ќе ја користите треба да внимавате да не влегува воздух.
Се надеваме дека предложените совети ќе ви помогнат во зачувувањето на храна, но исто така и за зачувување на здравјето.