Да се чуваме сами себе си и да обрнеме внимаваме на имунитетот!

Од денот кога сме родени, нашиот организам е изложен на “напади” на бактерии, вируси и други патогени честички.
Без соодветна заштита, секој од нас многу брзо подлегнува на разни болести.
Битката со различни патогени бактерии нè води кон добро организиран одбранбен механизам со заедничко име познат како имунолошки систем, кому за цел е да го зашти телото.
Имунолошкиот систем заштитува мноштво на клетки и молекули способни за препознавање и елиминирање на разни туѓи тела.
По годишните одмори, заостануваат активностите на работа, или имате некои нови обврски, кои ви создаваат стрес, потоа самата промена кон друго годишно време.
Организмот се потпрат на имунолошкиот систем поради сите овие промени.
Ако ние се обрнете внимание на храната што ја јадете за да си обезбедите наша одбрана (имунолошкиот систем) како треба “оружје”, нашето тело ќе остане отворена зона за напад на патогени честички.
Клетките на имунолошкиот систем зависат од хранливите материи кои ги консумираме
Исхраната влијае на развојот на имунолошкиот систем дури од развојот на фетусот.
Протеини, есенцијални масни киселини, витамини, минерали и антиоксиданси се од суштинско значење за одржување на здрав имунолошки систем.
Се покажа дека имунолошкиот систем може да биде значително загрозен веќе на 25% намален внес на протеини.
На пример, глутаминот и аргининот се нутрициона терапија кај пациентите пред операција, затоа што тие имаат способност да го стимулираат имунолошкиот систем.
Треба да се напомене дека не само намалениот внес на протеини игра улога во одржувањето на здрав имунолошки систем, исто така голема улога играат и амино киселините.
Поради тоа исхраната е главен мотиватор во поттикот на нашето здравје, исхраната го чува здравјето на имунолошкиот систем затоа мора да обилува со високо квалитетни протеини како што се оние кои се наоѓаат во јајцата, рибата, школките и дивечот.
Рибата освен што е добар извор на високо квалитетни протеини, го обезбедува на телото со есенцијални масни киселини – омега-3 киселини.
Исхраната сиромашна од овие киселини е поврзана со голем број на хронични воспалителни и автоимуни болести. Други извори на омега – 3 масни киселини се ленените семиња, ореви и зелен лиснат зеленчук.
Зеленчукот и житарките може да бидат одличен извор на имуностимулаторените амино киселини, во комбинација со други извори на протеини обезбедуваат соодветна заштита на имунолошкиот систем.
Многу ензими во клетките на имунолошкиот систем бараат присуство на микронутриенти за да се постигне оптимално функционирање. За правилно функционирање на нашиот одбрамбен механизам неопходно е присуството на цинк, железо, бакар, селен, витамин А, Б6, Ц и Е.
Повеќето од овие хранливи материи ги има во овошјето, зеленчукот, житарките, јаткастите плодови и семенките.
Клетки на имунолошкиот систем се особено ранливи на оксидативни оштетувања и бараат соодветна доза на антиоксиданси, на пример, витамин Ц, Е, флавоноиди и селен, кои се компоненти на ензимските системи.
Рамнотежата на оксиданси / антиоксиданси е потребно за нормално функционирање на имунолошкиот систем, како и за одржување на интегритетот на клеточните мембрани, протеини, ДНК и за нормална генската експресија.
Одличен извор на антиоксиданси се обоеното овошје и зеленчук, како што се јагоди, боровинки, црни рибизли, моркови, домати …
Храна која не е здрава за имунолошкиот систем
Имунолошкиот систем не е сосема вклучен во борбата против разни бактерии и вируси, тој се активира и кога ќе консумираат храна на која сме алергични.
Реакциите на алергенси во храната може да биде брза, анафилактичка реакција или задоцнета реакција како осип, мигрена, слабост, болки во зглобовите …
Храната која најчесто предизвикуваат алергиски реакции се кикирики, кравјо млеко, соја.. Но кај секој човек има индивидуална интолеранција на алергии .
Храната која има поголема количина на пестициди и конзерванси, исто така, може да биде проблематична за имунолошкиот систем.
Токсични метали (како што се кадмиум, олово и жива) имаат имуносупресивно дејство.
Повеќето претходни истражувања поврзани со исхраната и имунолошкиот систем беа фокусирани на малнутриција (тежина).
Одамна е познато дека прегладнетите деца се поизложени на ризик од различни, понекогаш и опасна по живот инфекции. Протеин-енергетска малнутриција негативно влијае на речиси сите компоненти на имунолошкиот систем.
Тековните истражувања се фокусирани проучување на одредени хранливи материи, нивниот дефицит и суплементација на функцијата на имунолошкиот систем кај различни возрасни групи на луѓе од различни социо-економски статус, и луѓе со специфични болести.