Здравје и храна

Исхрана е, без сомнение, фактор кој најмногу влијае на здравјето, бидејќи тоа го прави на внесот на храна постојано се повторува во текот на нашите животи. Се верува дека 90% од оваа болест, освен за инфекции и несреќи, тесно поврзани со исхраната. Исхрана зависи од слободната волја на поединецот. Поради тоа е неопходно uinutrašnje длабоко убедување на лошите навики во исхраната замени поздрава. Заварување е, за разлика од внесувањето на храна, несвесното чин. Тоа ги вклучува сите процеси кои се случуваат на храна во нашето тело, неговата целосна асимилација. Во нормални услови, во отсуство на патолошки нарушувања, квалитет на храна и овозможува правилно функционирање на дигестивниот нашите органи.
Во последниве децении, нутриционистите се посвети посебно внимание на неколку клучни аспекти на храна:
ХИГИЕНА – Хигиена е отсуството на патогени бактерии кои предизвикуваат заразни болести. Ние веќе не можат да се усогласат со мислата дека секоја храна е погоден за употреба, бидејќи нема патогени бактерии и не е токсичен. Хигиенски средства, иако е потребно, не е доволно да се утврди неговиот квалитет.
Калории – Денес е познато дека вишокот калории обично носи проблеми. Висок квалитет и соодветна исхрана не може да се мери со вкупниот износ на калории. Храна кои го сочинуваат исхрана се поважни од калории. Тоа не е проблем за квантитет, квалитет.
Рафинирани јаглехидрати, бело брашно, бел ориз … ги содржат истите калории како брашно или кафеав ориз, но на хранливата вредност на вториот е многу повисока. Бел шеќер има речиси истите калории како кафеав шеќер или мед, но е послаб со витамини и минерали. Посно месо и соја – да обезбеди околу иста количина на калории, но немаат исто влијание на здравјето.
Протеини – Според информациите на студиската група на Светската здравствена организација (СЗО) за исхраната, 0.75 (протеин) g / kg телесна тежина на ден е доволно за возрасни. Денес знаеме дека на прекумерна количина на протеини се тесно поврзани со ревматски заболувања, остеопороза, покачена урична киселина, па дури и доведува до намалување во животот на оптимизам. Затоа, на квалитетот на исхраната не зависи, како што претходно се мислеше, а износот на протеинот на нивното потекло, но користењето на различни здрава храна.
Влијание врз растот – Храна богата со протеини и калории, што им се дава на децата во развиените земји и се побрз раст, може да доведе до сериозни последици во адолесценцијата и подоцнежните фази од животот: дебелина, зголемен ризик од добивање дијабетес и артериосклероза.
Оттука, имајќи диета влијае побрз раст, не значи дека тоа е добро. Иако е точно дека ниското ниво на раст може да резултираат од недостаток на храна, јасно е дека е изненадувачки висок раст не е секогаш правилна исхрана.
Промени во исхраната – месо исхрана. Месо и риба, се основата на оваа диета. Богата со протеини и масти, таквата исхрана доведува до негативни последици за здравјето на вишокот на урична киселина и холестерол, ферментација во цревата, толку е поголем ризикот од добивање на срцеви болести (срцев удар, ангина пекторис) и рак.
Строго растителна основа исхрана се состои од храна исклучиво од растително потекло. Оваа диета содржи сите хранливи материи. Оваа диета е најстариот идеална и дава најдобри резултати во превенција и лекување на хронични дегенеративни заболувања како што се атеросклероза (застојот на крвните садови, ангина пекторис, инфаркт на миокардот), ревматски заболувања и рак.
Правилна и здрава исхрана им помага на поединецот да полесно справат со тешкотиите на животот и заштита на многу физички и ментални болести.
Здрава исхрана во семејството им овозможува на повеќе редовни физички и ментален развој на децата и повеќе радост и љубов во нивната комуникација и животот во заедницата.
Стручни совети во врска со исхрана ќе ви помогне на сите, особено за оној кој сака да се промени нешто во вашиот живот и исхрана и да му се овозможи да се најде, да го одберете и многу едноставна примена на некои од овие принципи на здрава и правилна исхрана.