Исхраната и хроничните болести

Не е тајна дека здравата и балансирана исхрана е клуч за здрав живот, носепак, до сега, научниците немале конкретни докази, преку студии, кои директно ја поврзува лошата исхрана со развојот на повеќе хронични болести. Истражувачите од Универзитетот во Аделаида за медицина, следеле повеќе од илјада кинези во период од пет години.
Во текот на анализата, истражувачите го следеле целокупното здравје на учесниците, исхрана и начин на живот.
Тие откриле дека процентот на испитаници кои веќе имаат повеќе од една хронична болест за време на растот пораснал од 14 проценти на 34 проценти во текот на период од пет години, како што е наведено во соопштението од Универзитетот во Аделаида.
Фактори на ризик како што се пушењето, недостигот на физичка активност и неправилна исхрана веќе се декларирани како причина за хронични болести.
Ова е првата студија која покажала дека исхраната е директно поврзана со развојот на неколку хронични болести со текот на времето. Истражувањето, објавеново списанието Клиничка Исхрана, открило дека луѓето кои консумираат повеќе свежо овошје и зеленчук, како и повеќе порции на житарки (освен пченица и ориз), имале подобра целокупна оценка поврзана за евалуација на здравото живеење.
Конзумирање на цели зрна нуди голем број на бенефиции, вклучувајќи намален ризик од мозочен удар, дијабетес тип 2 и срцеви заболувања.
Леб од цели зрна на житарkи, интегрални тестенини, кафеав ориз, пченица се примери на здрави извори на хранливи материи во исхраната.
Рафинираните зрна како бел ориз, бел леб или тестенини и многу готови житариkи кои најчесто се користат за појадок, како и јадењето колачи, може да го зголеми воспалението во телото и влошување на условите, како што се артритис (воспаление на зглобовите).
Со внесувањето на здрави јаглехидрати се трансформира начинот на кој телото ја метаболизира храната, и обезбедува на повеќе енергија,а истовременого намалува високиот крвен притисок.
Здравите житарkи обезбедуваат и многу други бенефиции за здравјето:
– намалување на ризикот од астма
– поздрава каротидната артерија
– намалување на ризикот од воспалителни болести
– помал ризик од рак на дебелото црево
– помалку заболување на непцата и забите.
Внесот на ориз во исхраната на учесниците се покажал како значајна карактеристика на истражувачките студии. Конзумитањето на ориз бил значително помалвогрупатана популација.
Причина за тоа е дека оризот кој ние го консумираме најчесто се обработува и е лишен од хранливите материи и растителни влакна, кои може да се најдат во интегралните житариkи.
Претходните истражувања исто така ја истакнува улогата на микроелементите во спречувањето на голем број на болести.
Поголемата дневна доза на железо, магнезиум, фосфор, витамин Ц, калиум и витамин Б1 е поврзана со зачувување на здравјето на учесниците.
Врз основа на резултатите, се чини дека поголема доза на овошје помага во спречување на појавата на хронични болести, а поголемиот внес на зеленчук се издвојува како значаен во заштитата против развојот на повеќе од една хронична болест.
Дали овие заклучоци е дојдено во периодот на појавата на повеќе од една хронична болест во кој испитаниците сами си го одредувале внесот на храна во текот на овој период.
За разлика од претходните години, сега постои “општата свест” за важноста на исхраната кај населението, но оваа студија ја потврдува потребатаод широк образовен програм за придобивките од здравата исхрана, кој систематски треба да се спроведи, почнувајќи од најмладата популација.