Исхрана по крвни групи

Исхрана по крвна група ја предложи и разви доктор Д’Адамо.
Таа се заснова на претпоставката дека крвната група влијае на развојот на одредени болести, во случај да се избере храна што не ни одговара, односно дека луѓето на одредени крвни групи имаат предиспозиција за развој на разни болести, што би можело да биде олеснето со изборот на храна.
Поделба
Како првите луѓе еволуирале и, меѓу другото, се селеле и се преселувале во разни земји, така се промени и нивниот начин на исхрана.
Со промена на исхраната човечкиот дигестивен тракт се прилагодувал и продолжил да се развива во различни насоки.
Така постојат четири основни крвни групи:
1. Крвна група 0 (Стара) – ловци. Тие се на врвот на синџирот на исхрана. Исхраната на нив се базирала на месо. Како растела популацијата така тие почнале да се населуваат на север и одгледуваат земјоделски култури.
2. Крвна група А (Земјоделска) – одгледувачи. Се развила во почетокот на развојот на земјоделството и припитомување на животните. Најбројна крвна група меѓу западните Европејци.
3. Крвна група Б (рамнотежа) – номади. Се развиваше за време на миграција на луѓе од Африка кон други континенти (Европа, Азија и Америка). Најбројна е во Азија.
4. Крвна група АБ (модерна) – модерна мешавина на крвните групи А и Б, исто така и најмлада.
Секоја крвна група носи план на исхрана на нашите предци и со тоа влијае на односот на крвните групи и исхраната.
Лектини
Лектините се растителни протеини кои имаат аглутинациски карактеристиките (аглутинација – се држат заедно).
Кога станува збор за крвни зрнца тоа е процес што се случува ако кога ќе добиеме трансфузија примиме погрешна крвна група.
Резултатот е згрутчување и уништување на црвените крвни клетки.
Во зависност од изворот на храна, постојат различни видови на лектини кои дејствуваат во организмот на сличен начин како и на две различни крвни групи.
Околу 5% од внесените лектини се филтрираат и влегуваат во циркулаторниот систем кој реагира со црвени и бели крвни клетки предизвикувајќи воспаление и забрзување на развојот на болести.
На пример, лектинот во млекото се разликуваат од оној во пченица, па споменатите намирници може да бидат соодветени за една, но не и за друга крвна група.
Намирниците се поделени во 16 групи:
1. месо, внатрешни органи, дивеч
2. морски плодови,
3. млечни производи и јајца,
4. масла и масти,
5. јатчесто овошје и семенки,
6. грав и мешунки,
7. житарки,
8. пекарски производи,
9. тестенини,
10. зеленчук, зелје, соја,
11. Овошје,
12. сокови и други течности,
13. зачини,
14. сосови,
15. билни чаеви,
16. разни пијалоци.
Во секоја група има храна која е “многу добара – делува како лек”, “неутралена – дејствува како храна” и дека “треба да се избегнуваат – делува како отров.
Крвна група 0
Крвна група 0 најмногу и одговараат животински протеини и интензивно вежбање.
Диетата за крвна група 0 се базира на црвено месо, бело месо и риба. Житарици и млечни производи не се соодветни.
Посно црвено месо и дивеч се препорачува 4-6 x неделно (околу 150 g) и бело месо и риба 2-3 x неделно (околу 150 g).
Јајца (1 парче) препорачува 3 ×, сирење (60 g) и јогурт (околу 150 g) 0-3 x неделно. 1 лажица масло и маст се препорачува во износ од 4-8 х неделно, и ореви (неколку) 3-4 x неделно.
Да се избегне прекумерна киселост на телото треба да се обрне внимание на адекватен внес на зеленчук (цвекло, брокула, кељ, лук, кромид, артичока, магдонос, црвен пипер, бамја, тиква, слатки компири и спанаќ) и овошје (особено сливи и смокви ).
• Видови храна кои го поттикнуваат губење на тежината: Кафеави морските алги алги, морска храна, јодирана сол, црн дроб, црвено месо, кељ, спанаќ, брокула.
Ограничување на жито, леб и мешункасти плодови ќе ги поттикне губењето на тежината.
Крвна група 0 треба да избегнува храна која содржи глутен.
• Храна која поттикнува зголемување на телесната тежина: глутен од пченица, пченка, грав, леќа, зелка, бриселско зелје, карфиол, сенф.
• Храна која делува како лек: говедско месо (исто така мелени), внатрешните органи (срцето, бубрезите, црниот дроб, жлезди, шкембе), јагнешко месо, овчо месо, телешко, дивеч, сини мрсна риба (туна, бакалар, скуша, гргач, штука, пастрмка, лосос, сардини), ленено масло, маслиново масло, семки од тиква, ореви.
• Храна која дејствува како храна: пилешко, патка, еребица, патка, мисирка, морска храна (сардината, ракови, јастози, остриги, лигњи), рибино масло, масло од сусам, бадеми, костени, лешници, макадамија, ореви, бор ореви, сусам и семки од сончоглед, таан паста.
• Храна која делува како отров: сланина, гуска, шунка, свинско месо и морска храна кавијар, октопод, кисела харинга, лосос, сончогледово масло, бразилски ореви, кикирики, фстаци.
Мислење
Поради ограничувањето на млеко и млечни производи треба да се посвети внимание на внес на калциум, особено кај жените пред менопаузата, па затоа треба да се дополни со суплементи.
За минимизирање на можните дигестивни нарушувања треба да се внесува многу зеленчук (диетални влакна), пробиотици и витамин Ц.
Луѓето со кардиоваскуларни болести треба да обрнат внимание на внесот на заситени масти.
Примерок Мени
Појадок:
• 2 парчиња тост леб амбар (кои не содржат глутен) путер од бадеми
• 175 мл сок од зеленчук
• банана
• зелен чај
Ручек:
• 175 гр телешко печено
• Салата од спанаќ
• неколку парчиња од ананас
• вода
Меѓуоброк:
• стапчиња од целер и моркови
• неколку парчиња на овошје
• 2 ориз крекери со бадемов путер
Вечера:
• пушено јагнешко со аспарагус
• брокула варена на пареа
• варен компир
• шолја на плодови
• вода
Крвна група А
На крвната група А најмногу и одговара вегетаријанска исхрана. На многу начини е спротина од крвтната група 0.
Посно црвено месо и дивеч се препорачува да избегнуваат целосно, бело месо и риба може да се конзумира до 3 x неделно (околу 150 g). Јајца (1 парче), сирење (60 g) и јогурт (околу 150 g) се препорачуваат 1-3 × неделно и минимум млеко.
1 лажица масла и масти се препорачува во количина од 2-6 х неделно, и ореви (неколку) 2-5 x неделно.
Одредени житарки одговараат на крвна група А и се препорачуваат да се внесуваат 5-9 × (околу 150 g). Зеленчук е добро за крвна група А, особено брокула, кељ, лук, магдонос, кромид и тофу. Овошје се препорачува дури и 3 х на ден (кајсии, цреши, смокви, ананас, лимони, сливи).
• видови храна кои го поттикнуваат губењето на тежината: растителни масла, соја, зеленчук, ананас.
• видови храна кои го поттикнуваат зголемување на телесната тежина: протеини од месо и месни производи општо, млечни производи, грав, бакла или премногу житарки.
• видови храна која делува како лек: крап, бакалар, ослиќ, лосос, сардини, сирење и млеко од соја, ленено и маслиново масло, кикирики, сусам, леќа, одредени видови на грашок.
• видови храна која дејствува како храна: пилешко, мисирка, ајкула, јајца, козјо млеко и сирење, јогурт, семе од репка и рибино масло, бадеми, макадамија, ореви, бор ореви, семки од сончоглед, костени, ореви, таан паста.
• видови храна која делува како отров: сите видови на црвено и масно месо и остатоци, школки, ракови, октопод, ракчиња, полномасно млеко, урда и други масти сирење, сончоглед и масло од сусам, бразилски ореви, индијански ореви, ф’стаци, грав, бакла .
Мислење
Препораката за висок внес на овошје и зеленчук е одличена.
Би можело во исхраната да ви недостасуваат заситени и незаситени масти.
Исто така треба внимателно до го следите внесот на протеини за да не биде премногу низок.
Исхраната е богата со витамин Ц, фолна киселина и диетални влакна.
Доколку е потребно, да се надополни железо.
Одлично може да се прилагоди за лица со кардиоваскуларни болести, кои мора да внимаваат на внесот на заситени масти.
Примерок Мени
Појадок:
• вода со сок од лимон
• овесна каша со млеко од соја
• сок од ананас
• зелен чај
Ручек:
• грчка салата (марула, целер, кромид, краставици, малку фета сирење, зачинета со лимон)
• 1 парче интегрален тост
• билен чај
Меѓуоброк:
• 2-3 оризови крекери со путер од кикирики
• 2 сливи
• вода
Вечера:
• тофу со боранија, грашок и никулци од луцерка
• јогурт
• чај
Крвна група Б
Крвна група Б е најмлада од претходните две, и колку и да постојат сличности со крвна група А, така и во некои делови е многу поинаква.
Можат добро да се комбинират со храна од растителен и животински свет.
Посно црвено месо и дивеч се препорачува 2-3 x неделно (околу 150 g), и бело месо може да се земе до 3 x неделно (околу 150 g) морски плодови × 3-5 (околу 150 g). Јајца (1 парче) се препорачува 3-4 × неделно, сирење (60 гр) 3-5 × неделно и јогурт (околу 150 гр) 2-4 .
Млекото може да се консумира повеќе отколку во претходните две групи – 4-5 x неделно (околу 150 g). 1 лажица масло и маст се препорачува во износ од 4-6 х неделно, и јаткасти плодови (неколку) 2-5 x неделно.
Одредени пулсови и одговараат на крвната група Б и се препорачува да се вннесе 2-3 × (околу 75 г), а и лебот добро се поднесува (глутен).
Зеленчукот е добар за крвна група Б, 3-5 × порции дневно (околу 150 g), особено зелка, кељ, морков и печурки, компир. Овошје се препорачува дури и 3-4 × на ден (банани, боровинки, грозје, папаја, ананас и сливи).
• храна кои го поттикнува губењето на тежината: зелен зеленчук, месо, црниот дроб, јајца.
• храна која го поттикнува зголемување на телесната тежина: пченка, хељда, леќа, кикирики и сусам. Слабо се поднесува храна која содржи глутен.
• храна која делува како лек: јагнешко месо, овчо месо, зајачко месо, ослиќ, сардини, урда, козјо сирење и млеко, сирење, кефир, моцарела, јогурт, маслиново масло, риба и масло од ленено семе, бадеми, костени, ореви, грав, грав, магдонос, кари, ѓумбир
• храна која делува како храна: говедско месо, црниот дроб, мисирка, телешко месо, туна, кавијар, харинга, лосос, ајкула, лигњи, путер, Гауда, ементалер, полномасно млеко, соја млеко, сурутка, грашок, пиперки, лук, чоколадо
• храна која делува како отров: сланина, гуска, шунка, патка, шунка, мед, свинско, иншуни, рак, лосос, октопод, пушен лосос, сладолед, сончоглед и масло од сусам, лешници, кикирики, ф’стаци, бор ореви, сусам, таан макарони, леќа, кечап
Мислење
Иако оваа разновидна исхрана треба да биде добро балансирана помеѓу различни групи на храна.
Ви овозможува да внесувате широк спектар на храна и без поголеми проблеми може да ги исполни сите нутриционистички препораки.
Нема потреба за специјална дополнување.
Овозможува соодветна доза на микронутриенти, диететски влакна и омега-3 масни киселини.
Примерок Мени
Појадок:
• 2 парчиња препечен леб од житарки
• јогурт
• јајцете на око
• зелен чај
Ручек:
• грчка салата (марула, целер, кромид, краставици, малку фета сирење, зачинета со лимон)
• банана
• ладен зелен чај
Меѓуоброк:
• ниско калорично свежо сирење
• неколку парчиња круша
• вода
Вечера:
• говедско месо чорба со аспарагус
• кафеав ориз
• парен зеленчук (брокула)
Крвна група АБ
Најмладата крвна група која е многу прилагодливи за различни видови храна.
Таа содржи препораки кои во некои сегменти се комбинираат на крвна група А и крвна група Б на пример.
И покрај тоа што тие преферираат месо, како храна, ги пасе во мали количини.
Посно црвено месо и дивеч се препорачуваат 1-3 x неделно (околу 150 g) и бело месо може да се консумира до 2 x неделно (околу 150 g) и во комбинација со зеленчук и тофу.
Морска храна се препорачува 3-5 × (околу 150 g). Јајца (1 парче), сирење (60 g) и јогурт (околу 150 g) се препорачуваат 3-6 .
Млекото може да се консумира повеќе отколку во претходните две групи – 4-6 x неделно (околу 150 g). 1 лажица масло и маст се препорачува во износ од 4-8 х неделно, и јаткасти плодови (неколку) 3-7 x неделно.
Одредени мешунки се препорачува да се внесуваат 2-3 × (околу 75 g).
Генерално добро се поднесуваат житарки, вклучувајќи пченица, но тие треба да се го ограничат внесот.
Зеленчукот се препорачува да се консумираат 3-5 пати на ден × (околу 150 g), особено брокула, карфиол, целер, краставици, печурки, кељ.
Овошје се препорачува 3-4 пати на ден, (цреши, боровинки, сливи, смокви, грозје).
• храна кои го поттикнува губењето на тежината: тофу, морска храна, зеленчук, алги, млечни производи, ананас.
• храна која го поттикнува зголемувањето на телесната тежина: црвено месо, грав, шарен грав, сончоглед, пченка, хељда, пченица.
• храна која делува како лек: јагнешко месо, овчо месо, зајачко месо, мисирка, бакалар, ослиќ, сардини, урда, козјо сирење и млеко, моцарела, маслиново масло, ореви, кикиритки, костени, леќа, овес, магдонос.
• храна која делува како храна: црн дроб, харинга, лосос, лигњи, едамер кашкавал, ементалер кашкавал, Гауда сирење, ниско масно млеко, соја млеко, сурутка, јогурт, репка, риба и маслото од ленено семе, бадеми, бразилски ореви, индиски ореви, бор ореви, фстаци, аспарагус, спанаќ, тиквички.
• храна која делува како отров: сланина, говедско, мисиркино, пилешко месо, гуска, шунка, срце, свинско, телешко, инчуини, ракови, лигњи, школки, пушен лосос, путер, сладолед, сончоглед, масло од сусам, лешници, сусам и семки од тиква , таан макарони, грав, авокадо, ротквици.
Мислење
Погодна за целата популација.
Овозможува различен избор на храна, но со оглед на мешавина од крвните групи А и Б можат да бидат поголеми разликите меѓу поединците.
Ги задоволуваат сите нутриционистички препораки.
Примерок Мени
Појадок:
• вода со сок од лимон
• разреден сок од грејпфрут
• 2 парчиња препечен леб од житарки
• безкофеинско кафе
Ручек:
• 115g пилешки гради
• 2 парчиња ‘ржан леб
• Цезар салата
• 2 сливи
• билен чај
Меѓуоброк:
• 115g ниско-масен јогурт со овошје
• ладен чај
Вечера:
• омлет тофу
• динстан зеленчук
• овошна салата
• црвено вино по желба
Заклучок
Иако не постои научна основа за поддршка на оваа диета, таа е многу слабо истражена и не гарантира дека секој ќе се пронајде во неа.
Добро е што го поттикнува излегувањето од оквирот на вообочаената исхрана која на некои луѓе може да им помогне да се чувствуваат подобро, но тоа, исто така ќе биде многу нефлексибилна за вегетаријанците кои се крвна група 0.
Како и на секој почетокот секоја диета треба многу да се истражува.
Овде е наведена кратка листа на наведени намирници кои ги има многу, и без добра белешка не ни вреди да се оди да се пазари народски кажано.
Во секоја крвна група има одредени видови храна која се забранува и затоа треба да биде листата добро следена.
Одредени видови крвни групи без поголеми проблеми може да се балансираат со исхраната и задоволување на потребите на макро и микро хранливи материи, додека крвната група 0 и А бараат повеќе состојки и комбинирање на некои намирници за да се постигне ова.