Кефир – сила на природата

Неповторлив и незаменлив, кефирот е обилен и лесно достапен извор на здрави материи.
Што е, всушност е кефирот? Едноставен одговор на ова прашање е дека се работи за млечен пијалок сличен на јогурт.
Малку по професионален одговорот ќе биде дека кефирот е ферментиран пробиотик, диететски пијалок богат со ензими добиен од микроорганизми составени од квасец и некомпетитивни млечно кисели бактерии во една матрица на масти, шеќер и протеини.
Оваа мешана култура (се користат различни имиња – зрна, биомаса, гранули …) слична како карфиол и габи се додава во свежо млеко и во процесот на ферментација настанува кефир.
Зрната на кефирот, условно така наречени содржат полисахариди познати како kefiran и микроорганизмите кои ја сочинуваат компоненти на biomatrix заштитена е од штетните влијанија на животната средина и ги имаат сите услови за развој и напредок.
Бактериите одговорни за создавање на кефиран се хранат во гликоза и галакоза од шеќерот.
Зрната може да бидат бела или жолта боја, со големина која варира од ориз до орев а се случува да бидат со големина на портокал.
Кефирот содржи минерали, особено калциум и магнезиум, голем број на витамини (А, Б1, Б2, Б6, Б12, Д, Е), протеини и полисахариди, јаглеродна киселина (H2CO3), етил алкохол – C2H5OH – (благодарение на кои, во зависност од времето на ферментација, може да содржи до 2% алхохол, иако овој процент е сега под 1%), а исто така содржи фолна киселина и ниацин.
Кефирот е чудесен пијалок, но најдобрата реклама за него се долговечни баби и дедовци од неговата татковина, Кавказ.