Кои се најздравите видови риба?

Дали знаевте дека рибите се помалку здрави, бидејќи тие содржат помалку жива и дека бакаларот обезбедува иста количина на протеини како говедското месо?
Изборот на морска храна е навистина разновидна.
Иако многу видови на риба и морски плодови се богати со холестерол, риба на мени два пати неделно нема да има негативен ефект врз нивото на холестеролот во крвта и вашето тело ќе му обезбеди важни минерали и омега-3 масни киселини.
Дали знаете кои риби се најхранливи?
САРДИНИ
Сардините се едни од најхранливите риби; богати со омега-3 масни киселини, кои помагаат да се регулира и да се намали нивото на холестерол во крвта.
Сардините се одлична храна за мозокот, бидејќи делуваат на функцијата на мозокот и ја стимулираат меморијата. Оваа здрава морска риба е една од ретките што се јаде цела.
Затоа секој оброк со сардини е богат со железо, калциум и витамин Д и ги зајакнува коските.
Сардините го содржат коензимот Q10, што позитивно влијае на кардиоваскуларниот систем и енергијата.
Она со што не изобилува се живата, пестицидита и хемикалии.
Поради малата големина и краткиот животен век, оваа риба апсорбира многу мала количина на штетни материи.
Сардините е најдобро да ги јадете конзервирани во вода или во сос од домати, но не и во масло.
КОЉАК (ВИД НА БАКАЛАР)
Ако некогаш сте го пробале англискиот специјалитет “риба и чипс”, веројатно сте пробале кољак риба. Овој популарен вид на бакалар е богата со магнезиум, витамин Б6 и ниацин.
Тој исто така содржи фосфор, што е важен за здравјето на забите и коските, а телото го користи во аеробни и анаеробни активности.
Фосфорот му помага на организмот да ги искористи витамините А, Д, Е и К. Овој вид бакалар е нискокалоричен и е алтернатива на телешко месо со доволна количина на протеини.
Околу 30 грама на кољак содржи 18 посто протеини и само 22 калории додека истото количество на говедско содржи 80 калории.
Оваа риба не ја пржете во длабок зејтин, туку печете ја и поховајте ја.
СКУША
Скушата е уште еден вид на мала риба, која е исклучително здрав. Една е од најдобрите извори на омега-3 масни киселини – ги има дури и двојно повеќе од фалениот лосос, и е одличен извор на селен, кој го зајакнува имунолошкиот систем.
Селенот во организмот, заедно со протеините, создава антиоксиданси и штити од изложеност на жива.
Поради добар вкус, скушата е подеднакво вкусна варена, на скара, како и сурова како sashimi. Избегнувајте големи примероци на оваа риба, бидејќи тие може да имаат повеќе жива.
ТИЛАПИЈА
Тилапијата е многу популарна поради достапноста, поволните цени и вкус. Таа содржи релативно мали количини на жива поради тоа што расте брзо и живее кратко.
Во споредба со другите риби, оваа риба содржи малку холестерол, натриум и заситени масти.
Изобилува со омега-3 масни киселини, кои играат важна улога во здравјето на циркулаторниот систем, одржување на стабилно ниво на шеќер во крвта, помагаат во развојот на менталниот систем и го намалува ризикот од некои видови рак.
Риби кои се одгледуваат во мрестилиштата содржат помалку омега-3 и омега-6 масни киселини, кои се поврзани со воспалителни процеси на телото.
МОРСКИ АЛГИ
Алгите обично се додаваат на здрави, протеински шејкови и пијалаци како “засилување” и исто таков ефектот имаат и врз телото.
Богати се со витамин Ц, цинк и вода. Црвените алги обезбедуваат 100 посто доза на витамин Б6, железо и флуор, како и минерали кои го зајакнуваат забите.
Исто така, содржат добра доза на калциум, кој е важен за коските и мускулите.
Алгите се богати со протеини и јаглехидрати, со таа разлика што тие имаат низок гликемиски индекс.
Бавно варење резултат е на голема количина на растителни влакна и покрај тоа, морските алги го забрзуваат метаболизмот и помагаат кај импотенција.