МАСНИ И НЕМАСНИ НУТРИЕНТИ

Риба
Постојат масни, средно масни и немасни риби. Сите овие содржат полинезаситени масни киселини од групата омега-3, меѓукои се EPA или еикосапантеноична киселина, потоа DHA или декосахаксеноична киселина.
Тие го намалуваат вкупното ниво на ткн. Лош холестерол во крвта, го намалуваат крвниот притисок, спречуваат појава на на згрутчување на крвта и дополнителни оксидации кои ги носи атеросклерозата и така ги намалуваат воспеленијата.
Запамтете, рибината маст изложена на високи температури и во комбинација со останати пржени маснотии, може да ја направат рибата несварлива. Затоа не треба да ја пржиме.
Маслиново масло– Совршен извор на витамин Е и цела низа на соединенија кои одржуваат рамнотежа помеѓу оксидативни и редукциски процеси внатре во клетките.
Главна состојка му е еднократно незаситена олеинска киселина која во комбинација со со останатите хранливи состојки ни го чува здравјето.
Лој и маст
Лојот е масно ткиво од животинско потекло кое се состои од 99 % маснотии. Маста е стопена лој и го има истиот состав.
Содржат големи количини на заситени масни киселини, па тешко се варат. Инаку, подобро е да ги замениме со растителни маснотии.
Павлака
Павлаката од 100 гр кајмак, 54 гр сочинуваат липидите, во најголем дел заситени. Високо калоричен млечен продукт.
Од нутриционистичко гледиште се препорачува употреба на павлаката без дополнителна термичка обработка.
Салама
Иако технологијата за производство на овој прехранбен продукт значително е напредната, па сега се истакнато сиромашни со маснотии и во вкупната содржина побогати со полинезаситени, сепак се салами, сеуште страшно богати со заситени масни киселини.
Затоа треба да ги јадеме што поретко, особено поради различните адитиви кои им се ставаат за да им се подобри вкусот и зголеми рокот на траење.
Исклучок е пршутот кој спаѓа во здрави продукти, под услов да не е премногу солен.
Овошје
портокалот, јаболкото, кивито.. не се масни, но спротивно на општото мислење, не е сето овошје немасно.
Едно авокадо од 250 гр содржи 30 г маснотии и чиј состав е отприлика ваков: 4,9 г заситени, и 23,2 г незаситени. Шоља бадеми од околу 142 г содржи скоро 80 г маснотии од кои на заситени отпаѓа само 6,2 г а останатите се незаситени маснотии. Истото важи и за оревите..
Дознајте кои продукти се богати а кои сиромашни со маснотии :
Повеќе од 40 % маснотии
лој 60-80%
бадеми, ореви, лешници, ф’стаци 50-60%
масни салами (колбаси, црниот дроб паштети) 40-50%
крем сирење повеќе од 40%
кикирики 40%
Од 20 – 40 % маснотии
чоколада 25-40%
сувомеснати производи (салама, сланина) 20-40%
сирење (со ниска содржина на вода) 20-35%
жолчка 30%
гуска 30%
свинско и јагнешко месо 20-30%
урда 20-25%
пудинг, креми за повеќе од 20%
Од 10 – 20 % маснотии
посно месо (телешко) 15-20%
патка, мисиркино месо 15-20%
бисквити 10-20%
масни риби (харинга, лосос, сардини) 10%
Од 2 – 10% маснотии
дивеч, пилешко месо, шунка 8-10%
изнутрици 8%
сладолед мин 7%
посно риба (лист, ослиќ) максимум 5%
полномасно млеко, јогурт 3-3,6%
школки, ракови максимум 3%
Помалку од 2% на маснотии
свежо овошје и зеленчук/
тестенини, леб, житарици, џем, мед.