Направете си домашно млеко од кикирики!

Едноставно
– за 2 лица
– припрема 10 мин
Ако имате желба да направите свое млеко од време на време, и сте пробале, да речеме, бадем, овесна каша и слично, ова е рецепт што ќе ве интересира особено. Денес е редот на кикириките.
Процесот е сличен и многу едноставен, само купете кикирики кои не се солени, за да добиете неутрално млеко со вкус што можете да го користите за кафе, смути, житарици и слично.
Па, да подготвиме …
Состојки:
150 гр излупени, несолени кикирики
950 ml вода + 500 ml
1 лажичка екстракт од ванила
Подготовка:
- Ставете ги кикириките во големо стаклена тегла и додадете 950 мл вода.
- Покријте и оставете да отстои преку ноќ.
- Потоа исцедете ги и исплакнете ги со ладна вода.
- Префрлете ги во блендер, истурете повторно со 500 ml вода и додадете екстракт од ванила.
- Изблендирајте една минута.
- Ставете газа над чиста стаклена тегла и внимателно исцедете го млекото.
- Лесно притиснете ја газата за да го исцедите остатокот од млекото.