НАЈАКА ФОРМУЛА ЗА СИЛА И РАСТ НА МУСКУЛИ – BCAA 8:1:1

БЦАА амино киселините се основни состојки на мускулите кои што надоместуваат речиси 40% од нивната чиста маса. Тие се незаменливи анаболични градливи материи кои спаѓаат во групата на есенцијални амино киселини. Слободните форми на БЦАА амино киселини веднаш се апсорбираат во крвниот систем бидејќи немора да го поминуваат дигестивниот процес, за разлика од протеините.
BCAA 8:1:1 Strong Formula е разгранет синџир на амино киселини со 8:1:1 сооднос (Л-леуцинот: Л-валин, Л-изолеуцин), чија цел е да се поддржи телото за време и после тренингот. Огромна порција од најанаболната амино киселиниа Л-леуцин, која овозможува максимални резултати.
– 8:1:1 максимално анаболен сооднос
– Високиот апсорпција
– Ја зголемува мускулната ефикасност
– Забрзува регенерацијата пост тренингот.
– Висока содржина на лецитин!
БЦАА е разгранет синџир на амино киселини со разгранет алифатичен страничен ланец. Во групата на протеини амино киселини тие се: леуцин, изолеуцин и валин. Тие претставуваат во просек од 40% од дневниот внес на протеини. Едни од најпопуларните амино киселини за спортистите во повеќето дисциплини.
Л-леуцин е главен претходник во синтезата на мускулниот протеин по исцрпувачките тренинзи. Како што е познато, неговиот ефект е засилен со додавање на други разгранети амино киселини како што се Л-валин и Л-изолеуцин, така што нивната синергија многу посилно ја стимулира mTOR патека на рибозомалните протеини, што пак го предизвикува процесот на регенерација и зголемување на чистата мускулна маса. За време на тренингот нивото на леуцин во крвта може да се намали и до 30%.
Истражувањата покажале дека и покрај додатокот на протеинот, во износ од 1,26гр /кг телесна тежина, во текот на еден долг тренажен процес, повторно доведува до намалување на нивото на леуцин во телото. Недостатокот на соодветна концентрација на амино киселини во плазмата и мускулни клетки може да доведе до зголемен катаболизам на мускулите, а во исто време телото може брзо да ги исцрпи своите резерви на мускулен гликоген. Така што процесот на регенерација е нарушен и помалку ефикасен.
Леуцин е, исто така, од суштинско значење за цуклусот аланин – гликоза, што во прилог на неговата градбена структура, исто така има и ергогени својства.
https://pbc.mk/kategorii/aminokicelini/bcaa/bcaa-8-1-1-400g.html
.