Поттикнете го телотото на 5 дневна диетална програма

housewife
Секоја година по завршувањето на божиќните и новогодишните празници, кај повеќето луѓе се јавува желбата да го донесат сопственото тело во ред.
Ако тоа не е само совест туку и влијанието на животната средина и на медиумите, тоа е доволно за да внимавате на вашето тело, кое што со неговите знаци ви покажуваат дека е потребно да се направи “чистење” на телото.
Недостаток на енергија, главоболки, постојано чувство на надуеност, неправилно варење, се само некои од знаците дека на организмот му е потребна интервенција во вид на програма за исхрана или диета.
Оваа диета може да биде премногу претенциозно наречен “Detox” – “Детоксикација на организмот” е многу сериозна и бара концепт кој бара стручен и повнимателен пристап, и сето тоа да има смисла, зашто таквите диететски мерки може да предизвикаат несакани секундарни ефекти за здравјето.
Покрај тоа, идејата за нутритивната детоксикација не треба да го нападне телото, туку постепено со диететски интервенции да овозможи чистење.
Најпогодени органи на оваа диета се: црниот дроб, цревата, кожата, бубрезите и белите дробови, па со диететските мерки треба да ја олесни првенствено активноста на овие органи.
Ревизија на Детокс (Detox) диетата
Претежно таканаречените детокс диети се сведуваат на краткорочни програми на исхрана врз основа на овошни оброци и сокови, кои треба да дадат одреден ефект.
Но, ако телото навистина сака да се “разбуди” и “исчисти” по режимот на храна од 10-дена каде доминираше тешко варлива и високоалорична храна, и тоа на доволно практичен и лесно применлив метод, потребно е многу повеќе од само само “овошна “еднолична диета.
Дигестијата и (де) опстипација
Пред се, секој што мисли на детокс диета најважно е на почетокот да се запрашаат: Дали мојот организам ја вари храмата секој ден? Ако не, тогаш примарната цел е: да се балансира варењето, и да го активирате на неагресивен, природен начин.
Што значи тоа? Не треба да посегнете кон лаксативи, што можат да го нарушат цревната микрофлора. Исхраната богата со диетални влакна да ви биде во центарот на вниманието за потребните хранливи мерки, додека во вториот дел од оваа приказна да имате внес на течности, особено вода и билни чаеви. За еден човек со просечната телесна тежина и раст тоа значи 1,5-2 литри вода во текот од денот.
Покрај тоа треба да го ограничи внесувањето на шеќер, млечни производи (освен ферментирани млечни производи како јогурт, кефир, пробиотик кој треба редовно да се консумира).
Киселата зелка е многу често неправедно запоставена, а е богата со витамин Ц, пробиотички бактерии и растителни влакна, кои едноставно го стимулираат имунолошкиот систем и дигестивните процеси.
Акцентот е ставен на следниве состојки: кромид, лук, карфиол, брокула, леќата, јачмен каша, смокви, сливи, боровинки, јаболка, грејпфрут, мандарини, портокали.
Водата и внес на течности
Водата е неопходна за детоксикација на метаболичките процеси во телото, и за време на празниците, внесот на течности, посебно на вода е целосно игнориран.
Диеталната програма по празниците подразбира да се стекне навика за внесување на течности, но се препорачува внес на вода со пиење на големи количини на вода во една голтка.
За да се воспостави рамнотежа во дигестијата како и во другите ензимски системи потребно е постепена хидратација, а таа се постигнува со пиење 1 чаша вода на секои 45-60 минути. На овој начин бубрезите ќе можат да го регулираат крвмиот притисок, како и нивото на електролити, без да дојде до несакани ефекти.
Свежа сурутка е пожелно да се пие до 1 литар дневно за просечниот здрава човек кој немата било какви проблеми со бубрезите, бидејќи сурутката ги стимулира бубрезите да лачат течност (диуретици), содржи рибофлавин (витамин Б група) и лактоглобулин кои го стимулираат имунитетот и нивото на глутатионот во црниот дроб, белите дробови и на телото.
Зелен (жолт и бел) чај треба да се пие наместо кафе, во количини од 3-4 чаши на ден (за оние кои не имаат висок крвен притисок), чии полифеноли епигалокатехин и катехини го подобруваат антиоксидансниот статус во крвната плазма, и овие чаеви се ефикасен диуретик.
Како и во вообичаените програми за исхрана, така и во оваа програмата треба да се намали внесот на натриум (солена храна, туку и онаа богата со натриумови соли – конзервирана и преработена храна).
Црн дроб
Црниот дроб е орган кој најдиректно е засегната од неурамнотежената исхрана, поради многуте процеси кои ги регулира: детоксификацискиот ензимски систем е лоциран првенствено во црниот дроб, црниот дроб ја продуцира жолчката, што значи дека не постои разградување на варењето и масти; во црниот дроб се складираат витамини, јаглехидрати, масти; го регулира метаболизмот на масти и холестерол и протеините.
Ако жолчката бавно или недоволни отекува, тогаш е нарушена дигестијата на мастите, го нарушува балансот на холестерол, и доаѓа до малапсорпција на витамини, калциум и железо во тенкото црево.
Затоа, многу е важно да се насочи и да се стимулира производството на храна и одливот на жолчката (само ако лицето нема камчиња).
Ова е првенствено храна богата со диетални влакна растворливи во вода: пектин од јаболко кора, смокви, сливи, растворливи влакна од овес за намалување на холестеролот и да дејствува на апсорпција на жолчната киселина.
Други важни фактори се влакната од грав, соја, лен, брокула, карфиол кои имаат позитивно влијание врз нивото на шеќер во крвта и на урамнотежената инсулинска реакција.
Овде сигурно е важно да се напомене артичоката чија фитохемикалија цинарин го стимулира лачењето на жолчката, особено брокулата исто. Брокулата треба да биде подготвена на пареа, бидејќи влакната од брокулата се врзуваат со жолчните киселини, кои исто така се излачуваат од телото, и природно го регулираат зголемено ниво на холестерол.
Дополнително глукозинолати, се многу корисни фитохемикалии во брокулата и се меѓу најдобрите активатори, и неутрализатори и елиминатори на токсините од телото, особено на црниот дроб.
Црниот дроб особено сака “горко”; за тоа, артичоката, аспарагусот, кељот, прокељот, цикорија, хељда (како и пченицата вршат одлична детоксикација), и со вклучување на овие намирници во исхраната се поттикнува и детоксикација на црниот дроб.
Антиоксиданси
Витамин Ц, витамин Е, селен, како и основните антиоксиданси полифеноли и фитохемикалии, меѓу другото, ги штитат клетките од оксидативно оштетување.
Добро познати извори на витамин Ц (НАР-калинка, портокали, мандарини, боровинки, магдонос), селен има најмногу во Бразилски орев, витамин Е може да се најде на пр. Во бадеми и ореви, и полифеноли во оваа програма треба да се јадат обилно шарени овошје и зеленчук (боровинки, малини, сливи, брокула, кромид, ..) и да се пие зелен (жолта, бел) чај.
Глутатион како најважен антиоксиданс во телото, во оваа програма за диета ќе се дојде до саканата концентрација, конзумирајќи авокадо, аспарагус, грејпфрут, сурутка, пилешко може да ја зголеми својата продукција.
Лукот поради неговите сулфурни соединенија и алицин -природен антибиотик го намалува холестеролот, и тоа може да се користи за подготовка на чорби, салати, особено во комбинација со магдонос и маслиново масло кога се подготвува риба.
Програмата на диета за 5 дена
1. ДЕН
ДОРУЧЕК
ПОСТ:
Испијте 3 дцл свежа сурутка
Измиксајте во блендер:
3 лажици овесни снегулки, 1 чаша замрзнати боровинки, 2 суви сливи, 1 лажица мелени ленени семиња, 1 лажичка цимет, 3 дл соино млеко-лајт
МЕЃУОБРОК
Овошна салата: 2 мандарини, 1 цитрон- сецкан на коцки, 1 неолупено јаболко, 1 лажичка цимет.
РУЧЕК
Рижото со леќата: половина чинија варена леќата, 1 чаша варен грав- зачинет со маслиново масло и сецкан магдонос.
Печен ослиќ – на средина пресечен и зачинет со маслиново масло
Марула салата со јаболков оцет и лимон – по вкус
1 чаша зелен, жолт или бел чај.
МЕЃУОБРОК
Салата од кисела зелка, зачинета со 4 лажици масло од тиква
1 парче шведски или вестфалски леб (интегрален леб постојан)
ВЕЧЕРА
Печена скуша на скара во тава, попрскана со сецкан лук и Блитва и варени компири
2. ДЕН
ПОСТ:
Пиете 3 дцл на свежа сурутка
ДОРУЧЕК
3 дцл кефир 0,9% масти, се меша 1 лажица ленено семе, 5 лажици житни снегулки
МЕЃУОБРОК
Сок 2 грејпфрута разреден со 1 дл сок од алое вера
(додаток во исхраната, не екстракт!)
РУЧЕК
1 чинија Чорба грав со морков и цвекло. Запршка со малку црвен пипер, и пченично брашно. Додадете куркума како зачин.
1 парче ‘ржан леб со семенки.
МЕЃУОБРОК
Домашен компот од 2 јаболка, 1 круша, 5 суви сливи, 3 суви смокви и 1 лажичка цимет.
ВЕЧЕРА
Крем супа од брокула – варена и потоа ставете ја во блендер. Додадете јогурт и сецкан лук, и малку ‘ржано брашно.
3. ДЕН
ДОРУЧЕК
ПОСТ:
алое вера сок (100% сок или концентрат)
Жолт чај – 3 дл, со малку лимон, половина лажичка мед
1 цел леб жито (шведски или северно германски) траен ‘ржан леб, во блендер ставете мелени 4 смокви и 2 суви сливи
МЕЃУОБРОК
Во блендер подгответе: Протресете 1 чаша млеко, 3 суви сливи, 1/2 круша
РУЧЕК
Чорба на леќа, праз, целер, моркови и пилешки гради. Зачинете со лесна запршка на ‘ржано брашно, сецкан лук, магдонос и сол.
МЕЃУОБРОК
2 портокали
ВЕЧЕРА
Пробиотик посно сирење – мало пакување – 200 гр
Салата од кромид, јаболков оцет и маслиново масло
1 парче ‘ржан леб
4. ДЕН
ДОРУЧЕК
1 чаша овесна каша со алпро сојино млеко и цимет, 5 сецкани бадеми и 1 мандарина
МЕЃУОБРОК
Овошна салата 1 јаболко, 1 киви, 1 портокал
РУЧЕК
Варен грав, зачинет со масло од тиква и кромид, 1 варен морков, 1 варен компир
Салата од цвекло – 1 чинија
МЕЃУОБРОК
1 чаша млеко– 0,9% мм
ВЕЧЕРА
Варен ослиќ со спанаќ во млеко
5. ДЕН
ПОСТОТ:
свежа сурутка – 3 dcl
ДОРУЧЕК
Рендани 3 нелупени јаболка, цимет ако сакате.
МЕЃУОБРОК
Сендвич 1 парче ‘ржан леб, пушена тофу, марула салата
РУЧЕК
Аспарагус парен и пржен со жолчки (3 парчиња), зачинет со лук, куркума и малку сол.
Зелка салата со јаболков оцет
МЕЃУОБРОК
Млеко – 0,9% m.m. 2 суви кајсии.
ВЕЧЕРА
Печена пастрмка или морски гргеч со парен Карфиол.