Појадок диета – во Што е трикот?

Уште од своето раѓање се слуша дека е најважно да имате појадок како крал, ручек како принц и вечера како сиромав.
Токму во тоа лежи тајната на “појадок диетата”.
Нејзината основа е кралски појадок секој ден, бидејќи оваа диета се потпира првенствено на времето кога ќе јадете, а не на храната која ја јадете.
Појадок диета – во Што е трикот?
Во пракса тоа значи следново – ако пред 9 часот наутро внесете 610-850 калории, тоа ќе го “разжести” вашиот метаболизам, така што ќе ги искористи предностите на потенцијалот на вашиот дневен биоритам.
Овој биоритам понатаму влијае на хормоните, начинот на кој вашето тело ги искористува јаглехидратите и протеините, како извори на енергија и на тоа како вашето тело согорува масти.
Откако ќе зспочнете со овој режим на исхрана, тогаш ви е дозволено да јадете што сакате – сладолед, пица, крофни.
Се е во ред додека, за време на доручекот, ја комбинирате оваа храна со храна која е богата со протеини и влакна.
Следете го планот на оваа диета и експерти велат дека може да изгубите и до 10 килограми во еден месец.
Тајната е во тоа што кога ја јадете вистинската храна во вистинско време, вие дополнително го забрзувате метаболизмот, го задоволувате својот апетит пред наладите на глад да се јават а како резултат на сето ова го губите вишокот килограми.
Мени
Секој ден треба да започне со појадок. Треба подготовка бидејќи е потребно време за појадокот да се изеде и самиот процес на јадење на оброкот треба да ни причинува задоволство.
Не е секој обилен појадок доволен да ве одржи сити во тек на денот.
Она што исто така е многу важно е потрошувачката на соодветна комбинација на протеини, јаглени хидрати и шеќери.
Пробен утрински оброк: 3 белка од јајце кајгана, 55 гр сирење, 50 гр шунка (или слично месо) и зеленчук.
Потоа: пченкарни снегулки со 200 мл млеко, сок исцедено овошје (на пример, малини), торта (чоколадна торта, крофна или слично).
Еве и приказ како овој турбо-план на исхрана се рефлектира врз сите три оброци:
Појадок: 7 “порции” богати со протеини (вклучувајќи ги и 2 со млечни производи), 2 “порции” јаглехидрати, 2 “порции” храна која содржи масти и 1 колаче за десерт.
Ручек: 3 “порции” богати со протеини, 3 “порции” ниско-масен зеленчук, 2 “порции” зеленчук богат со скроб, 1 “порција” овошје.
Вечера: до 3 “порции” протеини, неограничен број “порции” нискокалоричен зеленчук, 2 “порции” зеленчук богат со скроб и 2 “порции” овошје.
Експертите велат дека главната поддршка на оваа диета се протеините и тоа поради нивната добро позната способност да го задоволат чуството на глад и да создадат чувство на ситост.
Јаглехидратите се исто така важни како состојки во утринскиот оброк: ако е се внесат пред 9 часот наутро, нашето тело ги вари на еден поинаков начин, па доаѓа до зголемување на вкупната енергија на телото, наместо таа иста енергија да се таложи како масти.
Со цел оваа диета да биде ефикасна, многу е важно да се фрлите на појадокот 15 минути откако сте се разбудиле и не подоцна од 09:00 (или 10:00 во текот на есента и зимата); ручекот да го јадете до 14.00 (15,00 часот во есен и зима) и вечерата неколку часа подоцна.
Доколку на почетокот ви е тешко од ваков појадок, не се откажувајте бидејќи со време полека ќе се навикнете на овој режим.
Испитувања и стручни совети
Експертите истотака потврдуваат дека појадокот е најважниот оброк во тек на денот.
Меѓутоа тоа не мора да значи исклучиво дека во оваа мера е важно само времето на појадок, како ни тоа дека мора да содржи баш точно половина од неопходната дневна количина на калории.
Појадок всушност ни помага да го започнеме поенергично денот и на тој начин што подобро да се контролира внесувањето на калории, но нема многу конкретни докази за појадок пред 9 или 10 часот, како и внесување на 600 калории има само по себе има некоја посебна вредност.
Луѓето кои секој ден за појадок јадат здрав оброк, имаат повеќе контрола врз нивната дневна доза на калории.
Голем број на студии исто така покажаа дека истите овие луѓе имаат нормална телесна тежина.
Прескокнувањето на појадокот, од друга страна, е доведен во директен контакт со прекумерната тежина и зголемен ризик од развој на дебелината.