Протеин од сурутка (Whey протеин)

Протеинот од сурутка е најдобар извор на протеини. Богат извор е на широко распространетата амино киселини (BCAA), правејќи најголем удел од било кој природен извор на храна.
Whey протеинот е еден од двата видови на протеини од млеко (казеинот е втор). Се добива во процесот на создавање на сирење од кравјо млеко.
Кога млекото се претвора во сирење, протеин од сурутка е нус-производ.
Дали некоја храна содржи протеин од сурутка?
Ниту една храна не содржи вистински протеин од сурутка (тој може да се најде во форма на протеин во прав, протеински шејкови или некои други пијалоци).
Сепак многу намирници содржат високо ниво на протеини.
Најчестите видови на високо-протеинска храна се:
– Црвеното месо (20% протеини)
– Кокошка / Мисирка (20% протеини)
– Риба (20% протеини)
– Јајца (6-8% протеини)
– Сирење (10-30% протеини, од тежина)
Видовите на протеин од сурутка (whey)
Постојат два вида на веј протеин : концентрат и изолат. Веј протеин концентрат содржи малку маснотии, има висока биолошка вредност и е обично околу 75% чист протеин.
Whey протеинот од сурутка изолат e во својата најчиста форма. Протеинот изолат е произведен за да ги отстраните маснотиите и лактозата.
Инаку, протеин од сурутка изолат е 90% чист протеин.
Веј протеинот се дели на три категории:
– протеин микс.
Веј протеинот концентрат во прав е најефтин, но има висока концентрација на масти и лактоза.
Веј протеинот изолат има највисоко ниво на протеини по оброк и буквално нула јаглехидрати, масти и лактоза, па е поскап од концентратот.
Конечно микс протеинот од сурутка во прав е најпопуларниот меѓу протеините од сурутка.
Како што сугерира името, овој производ е комбинација на изолат и концентрат, производ со висок квалитет со неверојатен профил на амино киселински и прифатлива цена за потрошувачите.
Делотворноста на веј протеинот?
Протеинот од сурутка е далеку подобар од другите форми на протеини. Тој го снабдува организмот со совршен профил на амино киселини потребни за изградба на мускулите, сила и обновување.
Бодибилдерите и професионалните спортисти се свесни за важноста на користење на протеинот од сурутка како суплемент за подобрување на големината, силата и за забрзување на времето на закрепнување.
Протеинот од сурутка е многу ингестивен т.е одма стига до одредиштето.
Додатоците од протеинот од сурутка игра главна улога во исхраната после тренинг, кога телото е во катаболичка состојба и треба брзо инјектирање на протеини.
Голема предност за закрепнува и градење мускули е дека протеинот од сурутка делува како антиоксиданс за зајакнување на имунолошкиот систем.
Веј Протеинот има ефект врз следните перформанси:
1. Зголемување на мускулната маса
2. Намалено време за опоравување и побрзо закрепнување на мускулите
3. Го ублажува распаѓањето на мускулите после тренинг
4. Го забрзува метаболизмот
Биолошката вредност на протеинот од сурутка во споредба со другите извори на протеини
Биолошката вредност или Б.В е мерка за ефикасноста на протеините, односно како телото ги апсорбира и ги користи за раст, што поголем број – толку е поголема ефикасноста.
Ова е клучен термин во бодибилдингот и се користи за класификацијата на протеинот од сурутка.
Со БВ, протеинот од јајца постави стандард на 100 додека говедскиот некаде околу 75.
Со протеинот од сурутка Б.В. може да има вредност и до 170.
Кој има корист од употреба на протеинот од сурутка?
Протеинот Веј традиционално се користи меѓу бодибилдерите за да се зголеми растот на мускулите.
Откако се спроведени нови научни истражувања, утвредна е проширената употребата на овој протеин.
Како пример: за губење на тежината, лекување на рани, третман на рак, здравјето на доенчињата, постарите лице итн.
Буквално секој може да имаат корист од користење на овој протеински додаток.
Луѓе кои имаат потреба од поголема количина на протеинот од сурутка а ќе имаат корист најмногу од овој додаток. Тука спаѓаат:
1. Бодибилдери
2. Aтлетичари
3. Оние кои се на програма за губење на тежината
4. Почетниците за тренинг со тегови
5. Вегетаријанците
6. Играчите на тимските спортови.
Кога е најдобро да се конзумира веј протеинот и во која количина?
Со оглед на тоа што протеинот Веј е брзо разградлив како таков најдобро е да се конзумира по тренингот со јаглени хидрати бидејќи има висок гликемиски индекс, со цел да се спречи катаболизам и да го забрза опоравувањето на мускулите.
Најчеста комбинација е Веј + глукоза кои го претставуваат вашиот идеален оброк после тренинг (PWM – Post Workout Meal).
Исто така, протеинот од сурутка се конзумира во утринските часови со оглед на тоа дека сте спиеле 6-8 часа и во тоа време не сте внесувале храна, затоа ви треба протеин кој брзо се разградува, а тоа е токму една од главните карактеристики на Веј протеинот.
Исто така и во овој случај да го комбинирате со јаглени хидрати, но овој пат се препорачува овесни снегулки.
Овесните снегулки се богати со јаглени хидрати и протеини чиј аминопрофил е многу полош квалитетен од извор на протеин (сурутка, пилешко, риба, јајца, сирење), со тоа протеинот од сурутка има висококвалитетен аминопрофил претставува идеален додаток за вашиот совршен појадок.
Износот кој го конзумирате зависи од интензитетот на тренингот, вашата тежина и вкупната дневна потреба за протеини.
Но, после тренинг обично земате една или две мерици (кој има околу 25 грама протеини).
Имајте на ум дека вашето тело може да го апсорбира околу 30 грама протеини во еден оброк.
Дали протеинот од сурутка има некои несакани ефекти?
Нема документирани несакани ефекти кај луѓето кои не се алергични на млечни протеини или кај поединци кои мора да ја ограничат дневната доза на млечни производи од здравствени причини.
Ако сте алергични на млечни протеини, ве молиме консултирајте се со лекар пред да го користите било кој тип на протеин од сурутка.