Свежото младо сирење се препорачува за сите вежбачи

Свежо (младо) сирење е едно од повеќето сирење и поради својот мек состав и пикантен вкус е храна за задоволство речиси на сите гурмани.
Ова меко сирење неговото име го доби бидејќи се прави во мали колиби (cottage) од остатоците на млекото.
Факт е дека е многу присутно во исхраната во прилог на фактот дека ова сирење може да се вклучи во програмата на секоја диета. Кои се предностите на свежото сирење?
Содржи малку масти и калории
Свежото сирење е направено од млеко со дури 4% масленост има многу малку калории, околу 90 по порција од 100 грама, но во продажбата исто така, може да се најде немаска-лајт варијанта на свежото сирење што има уште помалку калории.
Стандардното сирење обично содржи 4-6 грама масти, додека немасната верзијата е целосно ослободена од масти, кои обично ги заменува скробот.
Богат со протеини и затоа е одличен избор за вежбачите
Не е чудно што бодибилдерите го преферираат сирењево. 100 грама свежо сирење содржи околу 12-15 грама протеини, повеќето во форма на казеин бавно сварлив протеин (од 2 до 7 часа).
Иако не е богато со протеини во количество како што е пилешкото месо или рибата, сепак е едно од најдобрите извори на немасни протеини со висока биолошка вредност.
Свежото свежо сирење е богато со протеини и казеинот спаѓа во категорија на заситна храна, бидејќи го ублажува гладот подолг временски период и е одличен избор како оброк пред спиење.
Содржи мала количина на јаглени хидрати
Свежото сирење генерално содржи мала количина на јаглехидрати, од 3 до 6 грама на 100 грама. Немасните верзии се обично богати со јаглехидрати затоа што понатаму содржи скроб.
Иако содржи малку јаглени хидрати не е најпожелен избор за храна во кетогената диета.
Богато е со калциум – кој е од суштинско значење за градење на коските
Калциумот е важен не само за градба на коските туку и за одржување на нормален крвен притисок.
Со околу 70 грама по порција, потребно е да се консумира многу од младото сирење за да се исполни дневната потребна количина на калциум.
Не заборавајте на различната употреба на младото сирење. Може да се користи како здрава, помалку масна замена за други масни сирења.
Изблендирано може да послужи како основа за вкусен сос, а исто така е здрав за вашето срце, додадете зачини и вкусот се интензивира.
Исто така може да послужи како освежителен дел од некоја торта или пудинг. Користете го наместо павлака со печен компир или наместо кашкавал во лазања.
Се меша со јогурт или додадете го во смути или шејк. Исто така е одличен како гарнир со сезонски зеленчук. Може да се комбинира со јаткасти плодови.
Сигурно ќе најдете голем број на начини за да се консумира ова здраво сирење.