Совети за спортистите дијабетичари

Шеќерна болест или дијабетес (лат. Дијабетес мелитус) е состојба на зголемување на нивото на шеќер во крвта, поради послаба или целосен престанок на панкреасот жлезда, кој го произведува хормонот инсулин.
Исто така, често зголемено ниво на шеќер во крвта е можно затоа што телото не реагира доволно на делувањето на инсулинот.
Механизмот на дејството на инсулинот и глукагонот
Просечен човек има околу 5 литри крв. Во тие 5 литари се врти околу 1 лажичка шеќер (околу 5 g). Секогаш кога се јаде храна која содржи јаглехидрати, едноставни или сложени, по процесот на варење, нивото на гликоза (поконкретно едноставниот шеќер на гликоза ) во крвта се зголемува.
Тогаш, панкреасот го лачи хормонот инсулин, кој ја собира на гликозата и ја тера во клетките за да клетките можат да произведат енергија. Спротивно на тоа, по период на гладување се излачува хормонот глукагон и го интензивира распаѓањето на глукозата и ја складираат како гликоген и го ослободува нејзиното враќа назад во крвта.
Нормалното ниво на шеќер во крвта, како што се мери наутро на празен стомак е 4,4-6,1 ммол / Л . По оброкот може да се зголеми до 10 mmol / l (кога зборуваме за здраво тело), но по извесно време се враќа во нормала. Кај нелекуван дијабетес, оваа вредност е постојано покачена и носи големи здравствени проблеми.
Видови на дијабетес
Дијабетесот се класифицирани во 3 категории:
• Тип 1 (зависен од инсулин) предизвикана од недостаток на инсулин во телото. Тоа обично се случува кај децата и адолесцентите. Бета клеточно ткиво (кои се одговорни за производство на инсулин) се уништени, така што телото нема инсулин, или има многу малку.
• Тип 2 (независен од инсулин): значи дека инсулинот не се произведува доволно или инсулин не се користи ефективно (инсулинска резистенција).
Обично, тоа е прекумерна доза на јаглехидрати низ долг период кога инсулинските рецептори стануваат нечувствителни за постојана стимулација. Иако не се знае точната причина, факт е дека дебелината и староста ја намалуваат инсулинската сензитивност.
• Гестациски дијабетес – се јавува во текот на бременоста и е сличен на дијабетес тип 2. Флуктуациите на хормоните ја намалуваат чувствителноста на организмот на инсулин. Обично се повлекува по раѓањето.
Исхрана
Исхраната на дијабетичарите е специфична по посебен внес на јаглени хидрати и често се проверува шеќерот во крвта. Иако протеините и мастите во одреден износ влијаат на зголемување на нивото на шеќер во крвта, главните актери се тука сепак јаглехидратите.