Спортисти- вегетаријанци со исхрана до успех !

На инфекции и вируси сите сме изложени. Но први ‘паѓаат’ оние чиј организам поради некоја причина е ослабен. И покрај тоа што многу спортисти се поврзани со концептот на Аполонски градена фугура ( како грчкиот бог Аполон), тоа се луѓе кои својот организам постојано го изложуваат на големи напори и се први на напад на болестите. Нивниот имунитет бара посебна исхрана.
За разлика од другите спортисти, вегетаријанците кои активно се вклучени во спортот пред себе имаат некои дополнителни предизвици.
За да внесат во организмот хранливи материи кои им се потребни за напорите на кои се изложени треба да имаат однапред добар план, и да бидат добро запознаени со составот на храната, како и фактот дека во нивното тело треба да бидат внесени и во колкави количества.
Додека поголемиот дел од лекарите на ова ќе речат дека белковините кои ги внесуваме преку месото ништо не може да ги замени, тие што со години конзумираат макробиотска храна го тврдат спротивното.
Со што да се храниме?
На вегетаријанска исхрана може да и недостасуваат протеини, калциум, цинк, железо и витамин Б, но со внимателна подготовка на сето ова, велат експертите, може да се израмни и објасни дека на исхрана на веге-спортистите треба да биде врз основа на различни намирници – житарици, зеленчук, ореви, семки, и за некои млечни производи и јајца.
Единствено ако конзумира се што му е потребно, со оглед на напорите на кој е изложен веге спортистот, телото може да се бори против болестите.
Потребно е да се направи разлика помеѓу повеќе видови вегетаријанци: овие вегетаријанци не јадат месо – јадат јајца, Лакто-вегетаријанците јадат јајца и млечни производи, но не јадат месо.
Други категории вклучуваат Песко- вегетаријанци кои јадат риба, но не и месо, потоа Поло-вегетаријанци кои јадат само живина.
Соодветно на ова треба да се формира индивидуална исхрана особено кога станува збор за здравјето, треба да се консултираме со експерти.
Здравата исхрана за спортистите мора да обезбеди доволна количина на калории, но исто така и високо квалитетни хранливи состојки: јаглени хидрати, протеини, минерали, витамини и масти, објаснува Ана Јањатович, наставник по готвење во Макрон.
Таа на спортистите им предлага конзумирање интегрални житарки (ориз, просо, јачмен, хељда, пченка, пченица, киноа, амарант, овес, ‘рж) и производи добиени од нив (тестенини, житарици, гриз, леб), бидејќи тие содржат изобилство на сложени шеќери кои со жвакање и во процесот на варењето на храната постепено се разградуваат, и на тој начин се обезбедува и енергија потребна за издржливост на спортистите.
Значаен дел во исхраната на спортистите зазема и храна со високкоефициент на протеини, па Ана Јањатович предлага, освен риба и морски плодови и разни мешунки (грав, наут, леќа и многу видови на соја), да се зголеми употреба на растителни извори на протеини: тофу (сирење соја), теппех (ферментирани производи од соја) и Сејтанот (варен глутен од пченица).
Протеините во овие намирници се високо сварливи, не се оптоварени со вишок на заситени масни киселини, обезбедуваат многу енергија и може да биде се многу вкусно подготвени (во форма на стекови, сосови,намази) нагласува Ана Јањатович, додавајќи дека исхраната на спортистите треба да содржи и сезонски зеленчук и овошје, и алги – како одличен извор на минерали.
Како и семенките , јаткастите плодови и нивни производи (ладно цедени масла, растителен маслац и маргарини) кои содржат незаситени масни киселини.
Затоа на спортистите кои неодамна имаат влезено во вегетаријански вода или вегетаријанци кои планираат интензивна активност им предлагаме неколку едноставни оброци, кои ќе им помогнат да се зајакне нивниот имунитет.
Идеи за оброци
Денот може да го започне со појадок, кој ќе се состои од житарици со млеко од соја и сончоглед. Доколку не сакате житарки, пробајте го со леб, путер од бадеми и мед, млеко од соја и свежо овошје.
За еден од дневните оброци подгответе црн грав во тортиљи од соино сирење, јогурт и свежо овошје, или ставете тофу и зеленчук по ваш избор на скара.
Лош избор не е ни мешана зелена салата со грав, ореви, семки, авокадо и кафеав ориз. Тука се и вегетаријанските хамбургери, подготвени со соја и кафеав ориз.
Меѓу оброците слободно може да уживате во семенки, ореви, суво и свежо овошје, житарки, ориз и бадемово млеко или или спортски табли кои се богати со калциум и железо.
Ана Јањатович ви предложи еден од рецептите со многу протеини од нејзиниот кувар.
Рецепт за спортисти :
1 чаша моркови насечени на големи парчиња
1 чаша целер насечен на големи парчиња
1 чаша шампињони
1 чаша тофу насечен на коцки
1 чаша темпех насечен на коцки
1 чаша сеитан насечен на коцки
4-5 cm комбу алги
сос од соја
ѓумбир
коријандер
Неколку лажици брашно тип 850
ладно цедено сончогледово масло
вода
1 чаша соина павлака
1 лажица таан (од сусам)
1 лажица оцет
1 чаша ситно сецкан зелен кромид
Се мие и се сече зеленчукот. Тофу, темпехот и сејтанот насечете ги и маринирајте го во соја сос, ѓумбир, коријандер и оставете ги да отстојат најмалку половина час. Загрејте го маслото, и додадете ги тофу, темпехот и сејтанот кои претходно ги ставивме во малку брашно (секој посебно). Исцедете ги на салфетка.
Во сад за печење со капак ставете ги комбу алгите, зеленчукот ,тофу, темпехот и сејтанот.
Додадете малку вода за да се покрие дното на садот, сево ова ставете го во загреана рерна (180 ° -200 ° С).
Печете 30-40 минути додека зеленчукот не омекне. Изматате го соја крем со остатокот од состојките и прелијте го преку храна. Се пече во рерна уште 10 минути, а пред сервирање, посипете со кромид. Со ова може да послужите и вкусна салата.