Цвеклото е природен лек за многу состојби на организмот

Колку често цвеклото се наоѓа во вашата кујна? Ако не се сеќавате кога последен пат сте јаделе од овој црвен и пурпурен зеленчук, значи дека треба да поработите на тоа, поради многуте нејзините придобивки за вашето здравје.
Од контрола на нивото на шеќер во крвта до зголемување на вашата сексуална издржливост, овој зеленчук е добро познат природен лек во борбата против анемија.
Покрај тоа што се користи природно да ја обои храната може да се конзумира во форма на салати, сок или алва. Ние ви даваме неколку причини зошто почесто да го конзумирате цвеклото.
1- Го намалува крвниот притисок – цвеклото е одличен извор на нитрати, кои кога ќе ги внесете во организмот се претвораат во нитрити и гас азотен оксид.
И двете соединенија овозможуваат ширење на артериите и намалување на крвниот притисок.
500 грама цвекло ќе доведе до фактот да вашиот крвен притисок се намали во рок од 6 часа.
2- Го намалува ЛОШИОТ холестерол и го спречува таложење на наслаги на ѕидовите на артериите – Познато е дека цвеклото содржи значајни количини на разградливи влакна флавоноиди и бртацијанини.
Бетацијанинот е одговорен за бојата на цвеклото и е исто така моќен антиоксиданс.
Тој не им дозволува на мастите на ЛОШИОТ холестерол да се лепат на ѕидовите на артериите.
Тоа го штити срцето од потенцијален срцев удар и мозочен удар и со тоа се намали потребата за медицински лекови.
3- Добро е за бремените жени и неродените бебиња – Уште една феноменална работа во врска со цвеклото е тоа што содржи големи количини на фолна киселина.
Фолната киселина е од суштинско значење за правилно формирање на ‘рбетниот мозок и може да го заштити бебето од болести како спина бифида (вроден дефект кој се манифестира со нецелосен развоj на’ рбетниот мозок и генерално се чини како да е ист во коренот поделен на половина).
Исто цвеклото ќе им даде на бремените жени повеќе енергија која во бременоста им е потребна.
4- Борба против остеопороза – Цвеклото е богато со силициум диоксид (дијатомејска) земјата, која е потребна на вашето тело со цел да ефективно го користи калциумот.
Со оглед на тоа дека нашите коски и заби се изградени од калциум, чаша сок од цвекло дневно би помогнало кај состојби како што се остеопороза и болест на кршливи коски.
5- Го држи дијабетесот под контрола – Дијабетичарите може својата желба за слатко да ја контролираат додавајќи цвекло да дневна исхрана.
Бидејќи цвеклото поради својот состав полека го пушта шеќерот во крвта, не го ремети шеќерот во крвта надвор од рамнотежа а во исто време ја задоволува желбата за благо.
Овој зеленчук е ниско-калоричен и содржи мал процент на масти што го прави совршен за дијабетичари.
6- Помага во лечење на анемија – цвеклото го зголемува нивото на железо во крвта односно се справува со анемија.
Обично луѓе мислат ,,Па црвена е репката сигурно ќе ми ја подобри крвната слика”.
Иако ова може да звучи површно сепак фактите покажуваат дека цвеклото помага во овој случај.
Факт е дека цвеклото содржи многу железо а железото е одговорно за доведување на кислород и хранливи материи на различни делови од телото.
Така, сега знаете – цвеклото помага со анемија поради железото а не поради бојата.
7- Го подобрува сексуалното здравје и издржливост – Цвекло е уште познато како природна вијагра и уште од античките времиња, според некои древни обичаи и навики се користело за подобрување на сексуалното здравје.
Ги шири крвните садови и го зголемува протокот на крв во гениталиите – токму она што лековите како вијаграта го ветуваат.
Друг факт е дека цвекло содржи многу од хемискиот елемент бор, кој што е од суштинско значење за производство на човечкиот хормон на сексот. Така размислете дали ќе го консумирате цвеклото.
8- Ја решава ситуацијата на констипација (затвор) – Поради високата содржина на разградливи влакна може да послужи како добар лаксатив. Го чисти дебелото црево и го ослободува стомакот од токсини.
Искористете ги предностите на целокупниот потенцијал на овој моќен зеленчук кој секогаш ви е на располагање.