Јадете овошје и зеленчук во текот на целиот ден !

Ви предлагаме неколку мали трикови со чија помош ќе конзумирате без мака препорачливата доза од пет оброка на ден.
Дека овошјето и зеленчукот се вистински еликсир за здравјето на човекот не е некоја новост но сепак само некои го конзумираат редовно. Нутриционистите го препорачуваат 40 грама на ден, распоредени во пет оброци.
Тоа звучи како многу оброци но еден оброк навистина значи парче овошје, како што се јаболко или круша, чинија зелена салата или 25 дкг варен зеленчук.
Значи, тоа е сосема прифатлив износ кој со помош на нашите совети и без поголеми проблеми може да го вклучите во вашето дневното мени.
Во секој од главните дневни оброци (ручек и вечера) вклучете оброк со зеленчук, како што се супа од зеленчук или зеленчук како гарнир.
Ако јадете дури и едно парче овошје за доручек, ручек и вечера, и по едно за ужина пред и послем ручекот ќе се наполни вашата дневна квота. Типичен оброк може да се состои од порција тестенини со сос, мешана салата и чинија овошна салата.
Или од богатите супа со зеленчук како предјадење, месо, риба или сирење за главно јадење со гарнир од варен зеленчук. Десерт може да бидат кришки ананас.
Стекнете навика да во оброците што секојдневно ги подготвувате да додавате зеленчук или да го користите како главно јадење. На пример: Тестенини со брокула или домати, ориз со тиква, месо-сос со пиперки, омлет со спанаќ и артичока, месо со зеленчук, солена торта исполнет со тиквички и друг зеленчук.
Ако немате време да ги миете и чистите на зеленчукот, бидете сигурни дека во фрижидер секогаш имате залихи на замрзнат исчистен зеленчук, подготвен за употреба: тој зеленчук е подеднакво богат со витамини и минерални соли. Се готви на пареа, во малку вода или експрес тава.
Поради работата сте принудени често да јадате надвор од дома?
Во стаклен сад за храна (можете да ги купите во секој супермаркет) понесете си на работа оброк со зеленчук, но не заборавајте изобилно да го испрскате со сок од лимон: витаминот Ц, кој го содржи лимонот ќе спречат оксидација и загуба на витамините која се јавува како резултат на изложеност на воздух и светлина. Кога ќе отидете на ручек во ресторан, за десерт да нарачате шумско овошје: овошје со темно виолетова боја е богато со антоцијани, кои имаат заштитен ефект на циркулацијата на крвта.
Кога ке излезете со друштво на пијалок а не знаете што да нарачате,наместо газирани или овошни сокови, нарачајте исцеден сок од портокал ( една чаша може да замени 2 овошни оброци)
И дома? Ако не ви се допаѓа да јаде целото овошје, го консумираат во форма на фрапе или цеден овошен сок, може да се пие во секое време од денот, па дури и како аперитив пред ручек или вечера.
За грицкање помеѓу оброци треба да имате при рака секогаш свеж морков, целер, анасон и пиперки сечени на стапчиња. Се готвеното овошје може да биде одличен десерт, како што се јаболка печени во рерна со малку цимет и лажичка џем.
Можете да направите и овошна торта. Но во тој случај земете во предвид дека бројката на јкалории расте и при висока температура се губат одредени витамини.