Кревањето на тегови го смалува ризикот од добивање на рак – резултатите се воодушевувачи

Најновата студија се занимавала во истражување на релација спорт и рак. Бидејќи теретаната во последните неколку години стана најпоуларен вид на тренинг и вистински тренд, научниците одлучиле да видат колку дигањето тегови прави вашето тело да биде здраво и колку помага во зајакнувањето на здравјето.

Тоа што резултатите го покажале било неочекувано. Истражувањето покажало дека личностите кои редовно одат во теретана и кои дигаат тегови имаат намален ризик од добивање на рак за 25% . Тоа воопшто не е мал процент и може да значи разлика меѓу живот и смрт, бидејќи се повеќе лица има кои боледуваат од најсмртоносната болест.

Кога дигате тегови, вашето цело тело и организам минува низ одреден процес кој вас ве прави здрави. Иако првенствено во теретаната одите поради мускули и изглед, со помош на кревањето тегови, вашиот метаболизам ќе се забрза, кардиоваскуларниот систем ќе стане поефикасен, срцето станува посилно, а вашето тело ќе се исчисти од токсини и ќе го елиминира вишокот на шеќерот и мастите во телото.

Исто така, редовниот тренинг ќе го врати телото во базна средина, а познато е дека киселоста во организмот доведува до појавување на канцерогени ќелии.Исто така позитивно се покажале и HLLT трнизите кои исто така имаат позитивно влијание на целото тело.

 

Проверете