Брокула – храна за подолг живот

Брокулата е не многу омилено јадење на децата, и кај многу возрасни има прилично лоша репутација. Меѓутоа, ако е соодветно подготвена, брокулата има одличен вкус. Во последните неколку години, научниците открија дека е многу здрав. Наводно, 100 грама брокули дневно го намалува ризикот од рак.
Но уште многу треба да се знае за овој неверојатен зеленчук.
Бидејќи содржи големи количини на антиоксиданси и витамини А, Ц и Е, брокулата може да го забави клеточното оштетување предизвикано од слободните радикали, што доведува до појава на стареење и разни болести. Овој зеленчук содржи речиси двапати повеќе витамин Ц од портокал и посилни одбранбени капацитети на организмот.
Особено е добро да се вклучи брокула во исхраната за време на бременоста, бидејќи содржи многу фолна киселина, витамини од групата Б. Овие хранливи материи се важни во првите 12 недели од бременоста, бидејќи го спречува формирањето на неправилности во во невралната туба кај бебињата (на пример со појавата на спина бифида или расцеп на ‘рбетот).
Брокулата е исто така полна со калциум и магнезиум, кои се потребни за силни коски, заби, нокти и нерви, и железо што е важен за производство на црвени крвни клетки. Затоа, јадете брокула за спречување на анемија. Додадете брокула во оброците и можете да ги искористат нејзините предностите за вашата убавина. Таа содржи бета-каротен (растителна форма на витаминот А), кој ја одржува здрава кожа и го подобрува тенот.
Во неодамнешните студии, научниците имаат додадено сок од Брокулата во клетките на ракот, повеќе со 95% од оние кои се инфицирани клетки од ракот изумреле.
Брокулите се на врвот на топ-листите на зелен зеленчук кои индуцираат апоптоза (процесот на уништување на малигните клетки). Брокулата содржи супстанции наречени сулфорани, природни растителни материи кои му даваат специфичен вкус и може да го зголемат самоуништување на клетки кои би можеле да се претворат во клетките на ракот.
Редовно внесување на брокулата се смета дека е особено корисно за превенција од рак на дојка кој е поврзан со вишокот на женскиот хормон естроген.
Состојките во брокулата, наречени индоли, го забрзувааат метаболизмот на хормонот естроген, така што постои помалку за “хранење” на малигните клетки на ракот на дојката.
За жените кои јадат големи количини на фолна киселина е помала веројатноста за појава на рак на дојка или рак на белите дробови.
Овој зеленчук помага варењето на храната. Еден оброк брокулата содржи 3,6 милиграми на растителни влакна, тие се многу важни за добро варење на храната. Брокулата исто така им помага на дијабетичарите.
Една студија покажа дека 140 грама брокула содржи 22 микрограми на хром, десет пати повеќе од било која друга храна. Таа е речиси полна препорачаната дневна доза, која вообичаено е 25 микрограми.
Хромот помага за регулирање на шеќерот во крвта, па ако имате дијабетес тип II не е на одмет да се вклучите брокула во вашата исхрана. Ја поттикнува и сексуалната желба. Селенот во брокула го поттикнува либидото и плодноста.
Варењето може да уништи некои од хранливи материи во брокулата. Да остане брокулата сурови или само накратко варена на пареа. Се меша со малку путер и лук.
Варената брокула треба да биде мека а не и кашеста. Јадете ги лисјата и стеблата, а не само на цвеќето од брокулата.
Водата во која ќе се готви брокула содржи многу витамини и хранливи минерали. Користете ја за сосови и супи, или помешајте ја со сок од домати и зачини во здрав пијалок.
При купувањето на брокула, изберете главици со силни стебленца и тешки цвеќиња. Избегне ги оние со бледи и жолти цветови, бидејќи тие се премногу стари и немаат вкус и хранливи минерали!