Витаминот Ц во секојдневната исхрана

Иако витаминот Ц во мали количини може да се најде во намирниците од животинско потекло, единствен значаен природен извор на витаминот Ц се овошјето и зеленчукот.
Тој треба да се конзумира по можност свеж, а ако е потребно зготвен во мала количина вода или на пареа, и веднаш потоа сервирано.
Витаминот Ц е веројатно најнестабилен витамин. Предолго миење, сецкање на овошјето и зеленчукот на мали парчиња, се намалува количината на витаминот Ц.
Особено аскорбинската киселина лесно и брзо се разградува (оксидира) на воздух, посебно во присуство на топлина и во алкална средина.
Витаминот Ц е растоплив во вода, така што готвењето на зеленчукот или овошјето во многу вода предизвикува додатен губиток на витамин Ц кој останува во водата во која намирницата е готвена.
Занимливо е што губитокот на витаминот Ц е значително поголем ако храната се припрема во железен или бакарен прибор.
Со обзир на тоа дека во секојдневната исхрана се почесто се користат замрзнати и однапред подготвени намирници, треба да се има на ум дека со овој пат се губи значаен удел на витаминот Ц.
Губитокот на витаминот Ц при чување на зготвен зеленчук во рок од еден ден во фрижидер изнесува и до 55%!
Содата бикарбона која понекогаш се додава во зготвениот зеленчук, како би се задржало природната боја на зеленчукот, Исклучително ефикасно го уништува витаминот Ц.
Витаминот Ц во намирниците
Намирница | Витамин Ц / 100г (мг) | Пливит Ц таблети | Потребен внес во однос на ПливитЦ (кг) |
---|---|---|---|
Грозје | 4 | 0,4 | 25,0 |
Јаболка | 6 | 0,6 | 16,7 |
Банани | 9 | 0,9 | 11,1 |
Лубеница | 10 | 1 | 10,0 |
Круша | 4 | 0,4 | 25,0 |
Ананас | 15,4 | 1,54 | 6,5 |
Кајсија | 10 | 1 | 10,0 |
Грејпфрут | 34 | 3,4 | 2,9 |
Киви | 98 | 9,8 | 1,0 |
Мандарина | 31 | 3,1 | 3,2 |
Манго | 28 | 2,8 | 3,6 |
Лимон | 77 | 7,7 | 1,3 |
Нектарини | 54 | 0,54 | 18,5 |
Јагода | 57 | 5,7 | 1,8 |
Праска | 7 | 0,7 | 14,3 |
Портокал | 53 | 5,3 | 0,9 |
Модар домат | 1,7 | 0,17 | 58,8 |
Домат | 19 | 1,9 | 5,3 |
Спанаќ | 19 | 1,9 | 5,3 |
Салата | 30 | 3 | 3,3 |
Грав | 8 | 0,8 | 12,5 |
Карфиол | 88 | 8,8 | 1,1 |
Краставица | 55 | 0,55 | 18,2 |
Авокадо | 8 | 0,8 | 12,5 |
Морков | 9 | 0,9 | 11,1 |
Тиква | 21 | 2,1 | 4,8 |
Пиперка | 82 | 8,2 | 1,2 |
Кељ | 31 | 3,1 | 3,2 |
Зелка | 51 | 5,1 | 2,0 |
Лута пиперка | 240 | 24 | 0,4 |
Содржината на витамин Ц во поединечни намирници може да варира во зависност од условите за раст и степенот на зрелост.
Зависно од приготвувањето на поединечни намирници, можен е губиток и до 75% количина на витамин Ц.