Дали знаете која е разликата помеѓу губење тежина и маснотии?

Пред сè, запрашајте се која е вашата цел: губење тежина или маснотии? Разликата е голема, а подолу можете да ги прочитате 5-те клучни разлики во овие два процеса, односно разликите во однесувањето на оние кои постигнуваат еден или друг.
Губењето на маснотиите бара сосема поинаков процес на размислување и делување во споредба со оној што е потребен за слабеење. Иако многумина не знаат или грижа за овие разлики, тие се најважни за да знаете, со цел успешно да се претвори вашата идеја за губење на тежината во тоа на губење на тежината . Имено, слабеењето е токму она што сакате да го постигнете во процесот на слабеење и да го подобрите вашето здравје.
- Не сите калории завршуваат во масното ткиво
Оние кои имаат за цел да изгубат килограми директно ги поврзуваат калориите со масното ткиво. Нивниот став е често дека „колку помалку калории внесуваме, толку повеќе маснотии ќе стопиме“ и обратно. Во исто време, оние кои имаат за цел губење на маснотиите знаат дека калориите не се поврзани исклучиво со масното ткиво, туку и со гликогенот и неговите резерви во мускулите. Со други зборови, внесените калории одат на различни дестинации, а правилниот избор на храна го води нивното складирање.
Со намалување на внесот на калории, може да дојде до губење на маснотии, како и мускулно ткиво. Со зголемување на калориите, може да има зголемување на масното ткиво, но и зголемување на мускулната маса. Видот на активност што ќе ја изберете со вашиот план на исхрана или диета, значително ќе влијае на целта на која ќе завршите со консумација на калории. Токму ова е причината зошто тренингот со тегови стана доминантен вид на активност кај оние кои имаат за цел да изгубат маснотии, бидејќи тоа е активност што ќе ги насочи вишокот калории кон добивање мускулна маса.
- Храната не е само калории
Луѓето кои сакаат да изгубат тежина ја набљудуваат и доживуваат храната сосема поинаку од оние кои имаат за цел да изгубат маснотии. На пример, крофна и парче пилешко месо од месо може да имаат ист број на калории, но за оние кои се обидуваат да изгубат вишок маснотии, односот на макронутриенти во оваа храна (сооднос на протеини, јаглени хидрати и маснотии) е многу важен и одговорен за метаболичките ефекти на секоја храна.
Додека едната храна (пилешки гради) ќе ви даде одржлива и долготрајна енергија и ќе има позитивен ефект врз метаболизмот на мускулите, другата (крофна) ќе ви даде енергија која е нестабилна и скокачка и ќе биде повеќе фокусирана на масното ткиво отколку на мускулното работење . Затоа, секогаш размислувајте за квалитетот на храната што планирате да јадете, наместо само за нивната калориска вредност.
- Секое од нашите активности има компензаторна реакција
Честопати, луѓето кои имаат за цел да ослабат, гледаат оброци независно едни од други. Тие не размислуваат за појадок, ручек и вечера како поврзани цели, туку како посебни точки во процесот на намалување на бројот што го покажува скалата.

Во тоа време, луѓето кои работат на губење на маснотии знаат дека изборот на храна по оброк директно влијае на метаболичките резултати на следниот оброк. На пример, ако јадете само лесна салата за ручек и прескокнете закуска, вечерата ќе биде ризичен оброк во кој веројатно ќе „грешите“. Имено, ако јадете премалку во текот на денот, вечерта веројатно ќе ве фати неподнослива желба за нешто слатко или масно.
Оние кои работат единствено на слабеење, честопати не ги поврзуваат овие причини и последици и не заклучуваат дека желбата на оваа вечер е токму предизвикана од слабиот пристап до претходните оброци.
Истиот модел често се применува на вежбање : „ќе ја надокнадам лошата исхрана со вежбање “ е мантра што многумина ја применуваат. Многумина пресметуваат дека, откако ќе јадат слатки во количина од 500 kcal, тие „лесно“ ќе го поминат со тренинг. Во исто време, тие не сметаат дека по тренингот во кој ќе согорат толку многу калории, најверојатно ќе бидат толку гладни и истоштени што ќе јадат двојно повеќе.
Тренингот и исхраната се неразделни и количината и видот на тренингот што го правите е директно поврзана со внесувањето храна пред и по завршувањето на активноста. Спиењето и стресот го имаат истиот ефект , кој, ако не е добро контролиран, исто така придонесува за лош избор на диета и прекумерно внесување храна.
- Не постојат универзални правила
При изборот на храна, секогаш треба да се водат од сопствениот организам и неговите реакции. На пример, луѓето кои сакаат да изгубат тежина ќе посегнат по пијалоци што имаат 0 калории, во исто време, оние кои се обидуваат да изгубат вишок маснотии ќе ги земат предвид индивидуалните ефекти што ги има овој пијалок врз нив: ако таквиот пијалок го стимулира гладот , ќе го избегнете и покрај тоа што нема калории.
Затоа, внимавајте на реакциите на вашето тело на одредена храна и следете го ова правило и не копирајте туѓи упатства или решенија.
- Не грижете се за размерот
Бидејќи стекнувањето мускулно ткиво ќе се покаже како зголемување на телесната тежина, луѓето кои се обидуваат да изгубат маснотии не се грижат за сопствената тежина. Наместо тоа, мерката што ја набудуваат е обемот на телото во одделни точки и огледална слика што покажува тон. Имено, бидејќи килограм мускул е помал во обем од еден килограм маснотија, лицето кое ќе добие мускул може да изгледа многу потенко отколку што ќе покаже вагата.
Луѓето кои имаат за цел само да ослабат, честопати се опседнати со мерењето и честопати се многу демотивирани од дневни флуктуации кои понекогаш можат да бидат и до 2 килограми.
Луѓето кои губат маснотии знаат дека станува збор за вода и разни хормонални флуктуации и овие промени не ги загрижуваат. Мерењето се фокусираше на масното ткиво, а не на вкупната тежина и на односот мускул-маснотија.
Секогаш изберете поголем, но цврст и обликуван изглед, наместо слаб, но мек, и ова се разликите што ќе бидат резултат на овие два различни процеса за кои пишувавме во оваа статија.