Еве што е најздравото нешто што треба да се јаде во лето

Летото е во полн ек, па затоа треба да го одморите телото од тешката, пржена храна и да уживате во вкусните плодови на летото.
Современата правилна исхрана, особено диетата, би била значително исцрпена доколку во неа нема овошје. Хранливата вредност на овошјето главно доаѓа од јаглени хидрати, а во случајот со коскесто овошје, маслинки, манго, папаја и авокадо, од содржината на масти и протеини.
Биолошката диетална вредност на овошјето се одредува со присуство на поголема количина на витамини, минерални материи и елементи во трагови, ензими, органски киселини, природни антиоксиданси и биолошки активни соединенија, растителни влакна, есенцијални масла, ароматични соединенија… Овошјето треба да биде се јаде одвоено од друга храна, кога најдобро делува на телото и не предизвикува дигестивни проблеми – половина час пред главниот оброк или два или три часа по оброкот.
Хранливата вредност на зеленчукот се рефлектира во големото богатство на јаглехидрати, од кои најважни се скроб, гликоза и целулоза. Целулозата сочинува повеќе од 90 проценти од сувата материја во зеленчукот. Богатството со целулоза се рефлектира во нејзината стимулирачка улога во перисталтичките движења на органите за варење. Минералните состојки се наоѓаат во зеленчукот, во форма на соли на органски или неоргански киселини, или како сложено органско соединение, обично составено во сок од клетки. Основните елементи на овие состојки се: калциум, натриум, магнезиум, сулфур… Поради нивната биолошка вредност и улога во организмот, зеленчукот треба да се јаде секој ден.
Диња
Тешко е да се замисли послатка закуска во лето од онаа што ја дава дињата. Постојат многу различни сорти, а заедничко им е тоа што содржат бета-каротен, кој им дава специфична боја, фолна киселина и витамин Ц, а во мали количини витамин Е и витамин Б комплекс.
Оваа храна е богата со минерали неопходни за нормално функционирање на организмот: калциум, магнезиум, калиум, фосфор, натриум, цинк, железо, бакар, сулфур. Енергетската вредност на дињата е 24 kcal/100 g, така што дињата се користи и во исхраната. Речиси 95 проценти од дињата се вода, еден процент протеини, пет и пол проценти шеќери, еден процент растителни влакна, а има и малку лимонска киселина и есенцијално масло. Одлично делува на здравјето на организмот и штити од кардиоваскуларни заболувања и стареење. Ја поттикнува нормалната функција на бубрезите, а поради високата содржина на бета-каротен делува како антиоксиданс.
Кајсија
Кајсијата е коскесто овошје во групата во која спаѓаат и сливата, праската, црешата и бадемот. Во 100 грама има 48 калории и содржи најмногу шеќер, а малку масти и протеини. Од витамините најважни се витамините А и Ц, додека од минералите содржи железо.
Сувите кајсии имаат поголема енергетска вредност, во 100 грама има 241 калории. Поради високата содржина на влакна, сувите кајсии може да се користат за да се олесни варењето и да се реши запек. Лаксативното дејство може да се постигне по јадење три или четири парчиња суви кајсии. Истражувањата покажаа дека кајсиите имаат највисоко ниво на каротеноиди од сите овошја. Каротеноидите се антиоксиданси кои го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни проблеми, го намалуваат нивото на лошиот холестерол и штитат од рак. Во традиционалната кинеска медицина, кајсиите поддржуваат рехидратација и имаат детоксикативна улога.
Домати
Има само неколку намирници кои на летото му го даваат вистинскиот вкус, а најпозната од нив се доматите. Доматите се одличен извор на витамините Ц и А. Овие антиоксиданси ги неутрализираат слободните радикали и на тој начин спречуваат болести како артериосклероза, дијабетес, астма и рак на дебелото црево.
Доматите се исто така одличен извор на диетални влакна, кои се одговорни за намалување на нивото на холестерол и одржување на нивото на шеќер во крвта. Еден до два домати дневно обезбедуваат две третини од потребата за витамин Ц. Обликот на доматот наликува на срце. Ова не е случајно бидејќи доматите имаат корисен ефект врз овој орган и на целиот кардиоваскуларен систем. Ова најмногу се должи на калиумот, со кој доматите се исклучително богати, како и на витамините Б3 и Б6 и фолната киселина. Доматите се многу добар извор на витамин К. Тој игра многу важна улога во одржувањето на здравјето на коските. Покрај горенаведеното, доматите содржат и молибден, манган, хром, железо, фосфор, пантотенска киселина и витамин Е.
Краставица
Голем процент на вода ја прави краставицата одличен диуретик, па ги отстранува насобраните токсини, ја поттикнува работата на бубрезите и жолчката.
Поради диеталните влакна, краставицата ја поттикнува работата на дебелото црево и го штити организмот од канцерогени материи. Калиумот што го содржи краставицата ја промовира флексибилноста на мускулите и помага во нормализирање на крвниот притисок. Краставицата не е само обична храна. Може да се нанесува на кожата во случај на отечени очи, изгореници или иритација на кожата. За луѓето со чувствителни раце, кората од краставица може да се користи за нежно да ја смири кожата.
Лубеница
Овој освежителен зеленчук, кој често се поистоветува со овошје поради неговата висока содржина на шеќер, е многу здрав, особено за функцијата на бубрезите. Во просек, содржи околу шест проценти шеќер и 92 проценти вода.
Содржи витамин Ц, А и комплекс витамини Б, како и минерали калциум, магнезиум, калиум, фосфор и железо. Го стимулира проширувањето на крвните садови. Секако, лубеницата е пред се освежувачка на овие летни температури, а за да се постигне другиот ефект потребно е да се изеде повеќе од килограм од слаткото овошје. Црвенилото на плодот е добар показател за количеството на растителниот пигмент ликопен, кој овде го има повеќе отколку во доматите. Лубеницата е исто така одличен извор на бета-каротен и има благи диуретични својства. Редовното консумирање лубеници има улога во намалувањето на високиот крвен притисок.
Јагода, капина и малина
Јагодата содржи витамини Б1, Б2, како и минерали калиум, калциум, фосфор, магнезиум и железо. Има голема количина на витамин Ц. Благодарение на тоа ги чисти крвните садови од масните наслаги. Тие ја спречуваат оксидацијата на лошиот холестерол (ЛДЛ) во форма која има штетно влијание врз крвните садови. Во исто време, тие доведуваат до зголемување на добриот холестерол или HDL холестеролот. Тие ја ублажуваат болката од артритис, ги зајакнуваат коските, ја зголемуваат одбранбената моќ на телото, имаат антибактериско дејство и имаат благо лаксативно дејство. Плодовите од капини содржат железо, калиум, бакар, манган, витамини, Ц, Б и провитамин А.
Плодовите имаат витамини Ц, Б1, Б2, ПП, како и каротин. Од минералните елементи треба да ги споменеме железото, калиумот…