Едноставно и многу фино: Печени полнети тиквички

Едноставно
2 лица
40 мин
Пред нас е одличен рецепт кој ќе ни даде врвен оброк: направен од здрави состојки, богат со протеини, витамини и минерали и лесен за подготовка, што е совршена комбинација!
Состојки:
2 тиквички
Сок од лимон
1 лажица маслиново масло
1 лук
200 гр мелено месо
80 гр печурки
100 гр домати
100 мл пире од домати
100 мл зеленчук
Сол, бибер, сушен босилек
100 гр лесна моцарела
Сецкани свежи пиперчиња, за сервирање
Подготовка:
- Измијте ги тиквичките, исечете го по должина на два дела. Користете мала лажица, извадете го месото од тиквички и зачувајте го, а половините од тиквичките ставете ги во плех обложен со хартија за печење и посипете со сок од лимон за да не потемнат.
- Исечете ги кромидот и доматите на коцки, исечете ги шампињоните на парчиња.
- Во длабока тава, загрејте го маслиновото масло, па ставете го кромидот да зарумени и да почне да се распаѓа (ако е потребно, со малку вода за да не се навлажни). Додадете го меленато месо. Се околу 5 минути додека не зарумени.
- Додадете сецкани тиквички, шампињони и сецкани домати и оставете да врие една минута. Потоа додадете пире од домати, зеленчук, сол, бибер и босилек и измешајте сè. Покријте ја тавата и варете сè околу 8 минути, додека зеленчукот не омекне малку. Промешајте непокриено уште неколку минути, така што вишокот течност да испари доколку е потребно.
- Пополнете ги издлабените половини од тиквичките со подготвеното полнење, и посипете со рендана моцарела. Печете во рерна загреана на 200 ° C околу 15 минути. Посипете ги со сецкан власец (или други билки по желба) и послужете. Добар апетит!