Епска летна салата

Состојки
400гр црн грав , исцеден
2 поголеми бебе спанаќ , грубо сецкани
500 гр домати , сецкани на големи парчиња
½ краставица , преполовена по должина, семки извадени и исечени под агол
1 манго , излупено и исецкано на коцки
1 голем црвен кромид , преполовен и ситно исечкан
6-8 ротквици , исечени
2 авокада , излупени и исечени
100гр фета , распарчена
грст билки (од преливот)
За прелив
голем куп нане
мал куп коријандер
мала китка босилек
1 зелено чили , без семе и исечкано
1 мало чешне лук
100 ml екстра девствено маслиново масло или масло од репка
2 лимета , излупени и цедени
2 лажици бел вински оцет
2 лажички мед
ЧЕКОР 1
Направете го преливот така што ќе ги измешате сите состојки во и многу ситно исецкајте ги, чувајќи неколку листови трева за салатата. Преливот можете да го направите до 24 часа пред послужување.
ЧЕКОР 2
Гравот и спанаќот се расфрлаат на голема чинија. Одозгора наредете ги доматите, краставицата, мангото, кромидот и ротквиците и нежно измешајте ги со рацете. Прелијте ја салатата со авокадо, фета и билки, а преливот послужете го на страна.