Зелено кафе – за каков вид диета всушност се работи?

Диетата со зелено кафе, е уште едена од серијата популарни трендовски диети, која минатата година го привлече вниманието на јавноста и на вечните и уништени пазари “dieters” во овој дел од Европа.
Оваа диета со зелено кафе, постигна голем успех во земјите од Западна Европа и Австралија, пристигна и на територијата на Хрватска, Словенија, Србија и Босна и побуди голем интерес.
Но за што всушностсе работи и, дали има смисла од научен аспект, како и дали треба да се биде скептичен во спомнувањето на “зелено кафе”, јас ќе се обидам да ви објаснам во овој текст.
Дали некој ви споменал дека со кафето може да се слабее, вашата асоцијација сигурно ќе биде дека тоа е одлична работа: пиете кафе, ароматично кафе, по можност со млеко и шеќер, и потоа ви се топи салото.
Фактите всушност говорат нешто сосема друго. Диетата со зелено кафе, не е таков вид на диета, каде што топлиот свеж пијалак со додадени млеко и шеќер може да ви помигне да ја намалите телесната тежина, но се зема како додаток во исхраната во форма на капсули, таблети, прашоци или пијалоци со зелено кафе.
Значи, заборавете на сликата која сте ја зацртале во глава: фино мелено (зелено) кафе, прелиена со топла вода и млеко и сево ова ви помага во губење на тежината.
Диета со зелено кафе, сепак, не е како “лимон-диетата”, “магична”, и како неконтролираните квази-диета, туку има зад себе научна позадина што е многу важно, бидејќи има многу диети несигурни и за здравјето опасни како и неизпробани додатоци во исхраната кои се исто така многу опасни за здравјето на човекот.
Но, сепак, треба да се земе како и сите други диети и да видиме што се нејзините почетни поставки, и ако има било какви предупредувања поврзани со неа.
И покрај тоа што е докажана во пошироките кругови се уште недоволно е сфатена сериозноста на фактот, дека вишокот и прекумерниот внес на јаглехидрати, особено тие поедноставните, предизвикуваат зголемување на телесната тежина и да се зголемување на поткожноти висцерална масти.
Затоа, регулирањето на шеќерот во исхраната, не е грижи само за дијабетичарите, но на секој кој тежнее да одржува витка линија, или да се стреми да постигне. Се разбира, пред се со урамнотежена исхрана.
Факт е дека има постојан пораст на бројот на дебели луѓе и на тие со прекумерна тежина во Европа, меѓу кои и Хрватска (околу 50-60%), поврзан и со бројот на луѓето зафатени од дебелината (тип 2 дијабетес, висок крвен притисок, покачен холестерол и триглицеридите, и така натаму).
Затоа секој додаток во исхраната или диета што може да придонесе за да се намали бројот на луѓето погодени од епидемијата што е зло на денешницата – дебелината, меѓу другото, ќе придонесат за намалување на ризичните фактори кои водат до дебелеење, како што се исхраната богата со јаглехидрати, треба внимателно да се проучи, а објективно “да се сецира”.
Што е зелено кафе?
Во принцип, разликуваме два типа на кафе: Coffea Арабика и Coffea canephora, заедничко име на овие два вида на кафе се Арабика и Робуста. Повеќето од зелениот екстрактот од кафе кој се користи во додатоците, припаѓа на типот на кафе Робуста.
Ако го погледнеме хемискиот состав на зрната кафе, тие содржат > 50% јаглени хидрати, 10-18% липиди (вклучувајќи ги и значајните diterpenic компоненти, cafestol, kahveol, 2-3% и 7-10% кофеин од клорогенични киселини.
Многу научни трудови покажаа на антиоксиданс-способноста на кафето и затоа има позитивно влијание врз здравјето на луѓето.Пред се , тоа значи заштитен ефект на оштетувањето на клетките и органските системи, како што се на кардиоваскуларниот систем.
Но, се разбира, ова не значи дека кафе со млеко / шлаг/ крем и шеќер го има истиот ефект.
Затоа што со вакви пијалаци се постигнува синергиски негативен ефект во поглед на зголемување на телесната тежина:
1.Ваквите пијалаци се “Царство” на прости шеќери (и масти), ако се комбинираат со шеќер и млеко / крем.
2.Кофеинот во кафето влијае како силен инсулински одговор, како и последователна конечно намалена чувствителност на инсулин, која се одразува негативно на акумулираните масти.
Покрај тоа, многу пијалаци на кафе се врз основа на видот арабика, која содржи многу повеќе органски дитерпенски (Diterpenic) соединенија како што е кафевеол (kahveol), кафевеолот влијае негативно на нивото на ЛДЛ-холестеролот и триглицеридите во плазмата.
Понатаму, кафеавото зрно на кафето како што знаеме, се добива со процесот на пржење на зеленото кафе, со цел да се постигне таква термички процес на ослободување на ароматични компоненти, со кои се дава посебен вкус и мирис на печеното кафе и освежителен пијалок.
За жал, со оваа термички постапка се губи над 70% од клорогеничните(klorogeničnih) киселини на соединенијата, кои даваат позитивни антиоксидантни вредности на кафето.
Затоа, процесот на добивање на екстракти од зелено кафе, не се применува кон пржење на кафето, на тој начин клорогеничната киселина би била максимално сочувана.
Покрај тоа, екстракт од зелено кафе, кое се користи во контекстот на диета е целосно без кофеин. Не само заради егзибиционизам, туку заради метаболичкиот концепт кој делува на активните состојки на зелено кафе.
За многу љубители на кои кафето и недостаток на кофеинот се вклопуваат заедно, уште еднаш да им повториме: зелено кафе, не содржи кофеин!
Како што објаснивме погоре, кофеин (во кафето), особено ако се пие неколку пати на ден, предизвикува флуктуации на нивото на гликоза во крвта. За спортистите и физички активните луѓе, тоа не треба да претставува посебен проблем, со оглед на нивната физичка активност, всушност, може да имаат корист од позитивните ефекти на кофеинот за време на тренингот и дефиниција на мускулите.
Сепак, кај луѓето кои се склони кон т.н.. седечки начин на живот, постојаните флуктуации на крвниот шеќер предизвикаваат нерамнотежа во ослободување на инсулинот. Истовремено гликоза која не е гликолитични метаболичките процес е поделена на енергетски единици, метаболичката реконструкција всушност завршува во – адипоцити – масните клетки!
Затоа, контрола на нивото на гликемија – нивото на гликоза во крвта е важен фактор во контрола на телесната тежина, и во превенција на дијабетес и други болести поврзани со дебелината.
Како функционира зеленото кафе?
Активните супстанции во екстрактите од зелено кафе – како што се антиоксидансите – клорогеничната киселина и кафеоилкиничната киселина, делуваат на метаболизмот на јаглени хидрати, и дејствуваат за да ја инхибираат активната апсорпција на гликоза, како и еден од клучните ензими во црниот дроб за регулирање на шеќерот во крвта – глукоза-6 фосфатаза.
Поточно, овој ензим е одговорен за сигналното отпуштањето на гликоза во крвта од гликоген во црниот дроб.
Ефектите на метаболизмот кои се постигнати, според тоа се следниве:
а) Директен ефект:
1.“Заштеда” на јаглени хидратни резерви на хепаталниот гликоген, со цел да се стимулира производството на гликоген, а со тоа се стимулира зголемување на залихите на јаглени хидрати во црниот дроб – гликогенски резерви и се “спречува” ослободувањето на гликозата од тие резерви.
2.Инхибиција на активен транспорт на гликоза во ентероцитите при апсорпција во тенкото црево. На овој начин, сепак, се обезбедува да пасивниот транспорт на гликозата биде овозможен и да не дојде до негативни ефекти – хипогликемија.
б) Индиректен последователен ефект:
Благодарение на блокирачкото делување на клорогеничната киселина од зелено кафе, на метаболизмот на јаглените хидрати, односно на ослободување на гликоза од гликоген резервите, при примена на енергија, многу порано од вообичаеното, доаѓа до користењето на адипоцитните залихи (“депонии” на телесните масти) за енергетските потреби на метаболизмот, отколку што е случај во “нормални” околности, кога не се применуваат инхибитори на гликоген во метаболизмот.
Така, наместо да циркулира (Високо) ниво на гликоза во крвта, за извори на енергија ќе се “повикани” масните киселини кои ќе влезат во Кребсовиот циклус и респираторниот синџир.
Затоа, активните состојки во зелено кафе – на клорогеничната киселина, не дејствуваат сами на липолизата и бета-оксидацијата – согорувањето на масните резерви, како што тоа го прават некои супстанции, туку тоа го прават по заобиколен пат.
Со други зборови, се фокусираат на состојба со која се активира глуконеогенезата; добивање на гликоза и енергија од други извори, особено во форма на липолиза од масните клетки – од глицерол и масните киселини.
Но, сепак, при примената на зеленото кафе, да се имаат во предвид неколку правила и факти.
Што не треба да се јаде или пие во текот на користењето на зеленото кафе?
• Кофеински пијалаци – црно “Турско” и инстант кафе, богати со кофеин
• зелен и црн чај
• енергетски пијалоци богати со танин
Занемарувањето на ваквите препораки, и ефектот на диетата со помош на додатоци во исхраната врз основа на зелено кафе, ќе биде значително намалена.
Всушност, конзумирање на неколку чаши обично кафе, особено што оваа комбинација со шеќер, се претвора во калориска бомба, доведува до сличен ефект, како и да се обидете да полните чаша до врвот, која има прободено дното.
Недостатоци:
• Како и со многу други популарни диети, не се потенцира важноста на физичката активност во текот на држење на диетата. При примената на зеленото кафе, е од клучно значење за да се поттикне потрошувачката на енергија и на тој начин се стимулира липолизата и оксидација на масни киселини, односно искористување на масните резерви.
• Во времето кога се паузира содиетата, а тоа е, по 8-10 недели, физичката активност е особено важна, со цел насобраниот гликоген во црниот дроб поефективно да биде потрошен.
• Кај лицата со оштетување на црниот дроб, не е препорачливо да се консумира зеленото кафе, како резултат на начинот на клорогеничната киселина која делува на ензимскиот систем на црниот дроб.
Поточно, кај пациенти со оштетување на црниот дроб, постои т.н замастен црн дроб, инхибирањето на ензимите одговорни за метаболизмот и гликогенот, особено овие лица треба да се бидат особено внимателени.
Кај здравите луѓе, овие многу безбедно, во согласност со научни студии собрани сега, не, и собирање на гликоген во вакви опасности нема според сите спроведени студии,црниот дроб на здравите луѓе може да ја поднесе оваа диета.
• Луѓето со дијабетес (тип 1), се склони кон хипогликемија, како и лицата кои неправилно држат кетогени диета и исхрана сиромашна со јаглехидрати може да имаат здравствени проблеми, поради ризик од хипогликемија.
Предности:
• Ако екстракт од зелено квалитетно кафе се користи како додаток во исхраната, може да послужи и како еднократен блокатор на шеќери внесени преку храната кај луѓето кои не се на програмата на намалување на телесната тежина.
Затоа, зелено кафе, може да се земе како “превенција” пред јадења кои се богати со едноставни шеќери. Се разбира, треба да се држиме до препорачаните дневни вредност исклучително на такви додатоци во исхраната, и никако да не се пречекорува дозата.
• Истражувањата покажаа ефикасност во комбинација со намалување на диетата со хранливи материи, која бара од корисниците да ги сменат навиките за јадење. Најлоши се диетите, како и додатоците во исхраната, кои не промовираат промена во навиките за јадење.
• Би требало на крајот да бидете информирани, во случај да одлучите да одите во програмата за намалување на телесните масти со користење на состојки на зелено кафе, за квалитетот на состојките на зелено кафе, и како да се користат во програмата за намалување на телесната тежина.
Ова значи пред се дека ваквиот производ треба да има истакнато име “додаток во исхраната” и треба да има известување, од Министерство за здравство, бидејќи само како додаток во исхраната ќе потврди безбедно функционирање на човековото здравје.
Исто така, овие додатоци може да се продава во аптеките, (билни) дрогериите и други малопродажни места каде што постои надлежено лице од кое можете да побарате совет.
Се разбира, како и секогаш, пред да почнете со нискокалорична диета, треба да се советувате со вашиот лекар или нутриционист, бидејќи редукциските диети, ако не се под контрола на експерт, може да предизвика повеќе штета отколку добро.
Нема додаток во исхраната не е замена за балансирана и разновидна исхрана, и информациите дадени во овој документ да послужат како пример како треба да постапите ако држите диета.
Со цел во морето од диета и разни додатоци да ги изберете оние кои се безбедни за вашето здравје и да ги знаете нивните предности и недостатоци.