КАКО ДА СЕ ПОДГОТВИ ПИЛЕШКО НА ЗДРАВ НАЧИН?

Без оглед на вашите фитнес цели, пилешкото е идеална храна за секој кој сака да живее здрав живот. Пилешките гради често имаат малку маснотии и богати со протеини и други здрави хранливи материи кои придонесуваат за подобро здравје. Имено, со поголем сооднос на протеини и масти (19:1) од кој било друг дел од пилешкото, пилешките гради се одличен извор на протеини. Квалитетот на пилешките протеини е на исто ниво со протеините од јајца и говедско месо, што значи дека тие лесно се синтетизираат за поправка на мускулното ткиво и другите клетки оштетени за време на интензивен тренинг. Освен протеини, пилешкото месо содржи ниацин, витамин Б6, железо, селен и цинк.
Доколку сакате максимално да ги искористите позитивните ефекти од оваа храна, важно е добро да ја подготвите. Следете ги овие 5 совети и станете вистински кулинарски мајстор за подготовка на пилешко со богат вкус.
- НЕ ГО ПРЕВАРУВАЈТЕ ИЛИ ПРЕПЕКУВАЈТЕ
Ако преварите или препечете пилешко, тоа може да го расипе вкусот, а недоволно вареното или печеното пилешко може да предизвика стомачни проблеми. За да го решите овој проблем, користете термометар за готвење за да одредите кога вашето пилешко е доволно сварено или печено. Пилешките гради треба да се варат на внатрешна температура од 73 степени бидејќи на таа температура ќе се уништат сите бактерии и пилешкото ќе остане сочно.
- МАРИНИРАЈТЕ
Маринирањето е најдобриот начин да се подобри природниот, често „празен“ вкус на пилешкото. Оваа техника го спречува сушењето на пилешкото и го збогатува неговиот вкус со разни адитиви кои можат да го направат поздраво. Основните маринади вклучуваат оцет, вино и сок од цитрус, заедно со масло и ароми на зачини и билки. Се препорачува пилешките гради да се маринираат најмалку осум часа во фрижидер за да се збогати со повеќе вкус и да се одвои малку маринада да се наросе додека се готви.
- КОРИСТЕТЕ РАЗЛИЧНИ ЗАЧИНИ
Немате време да чекате да се маринираат пилешките гради? Добрата вест е што можете да „триете“ разни зачини во пилешкото. Како и маринадите, триењето – во основа мешавина од сол, зачини и билки – може да биде се што му треба на пилешкото за да добие одличен вкус.
На пример, малку крупна сол измешана со ким и куркума или оригано и лук може да биде комбинација од зачини за триење на пилешкото. Други вообичаени состојки вклучуваат сушен сенф, чили во прав, рузмарин, мелен коријандер, кајен пипер и пиперка. За дополнителен вкус, можете да посипете сок од лимон при крајот на готвењето. Кисела состојка како лимон или друг цитрус може да ги стимулира вашите рецептори за вкус, така што не мора да додавате многу сол.
Пред да ги истриете зачините, додадете неколку капки масло на пилешкото.
- КОРИСТЕТЕ САЛАМУРА
Сигурен начин да се избегне сувост на пилешкото е да го натопите во саламура (исто така познат како pacол или кисели краставички). Тоа е солена вода со разни зачини во која се чува дивеч, риба или месо пред сушење или печење.
Основната саламура се состои од 1 лажица сол додадена на секоја чаша вода што се користи. Треба да се додаде доволно вода за да се натопи пилешкото, а како маринирање, добро е пилешкото да отстои преку ноќ.
Замрзнатите пилешки гради исто така може да се остават да се одмрзнат во саламура, но имајте на ум дека соленото пилешко ќе се готви побрзо бидејќи солта е спроводник на топлината. Освен сол, во саламурата можете да додадете билки, зачини и сокови за да го збогатите неговиот вкус.
- ЗАМРЗНЕТЕ ГО ПИЛЕШКОТО
Иако ништо не одговара на вкусот на свежо зготвено или печено пилешко, печењето на неколку пилешки гради е посоодветно за оние кои не сакаат да готват секој ден. Но, тогаш што да се прави со нив? Вареното пилешко месо не се препорачува да се чува повеќе од три дена во фрижидер, поради што остатоците треба да ги чувате во замрзнувач. Само внимавајте да не го чувате предолго во замрзнувач – треба да го фрлите замрзнатото пилешко повеќе од четири месеци.