КЕФИР – ТАЈНАТА НА МЛАДОСТА

Како што расте интересот за пробиотиците во последниве години, така расте и популарноста на кефирот, ферментиран млечен напиток богат со бактерии кои се важни за цревата бидејќи го поддржуваат варењето, имунолошката функција и апсорпцијата на хранливи материи додека ги контролираат штетните патогени.
Сите сме свесни за здравствените придобивки од кефирот, од пробиотски бактерии кои го зајакнуваат имунолошкиот систем до различни витамини (Б1, Б2, Б12, К) и минерали (калциум, магнезиум, фосфор).
Придобивки
Откако ќе испиете чаша од овој вкусен, освежителен пијалок после тренинг, ќе го неутрализирате ефектот на слободните радикали – тие се формираат директно во мускулите и имаат тенденција да ги уништуваат нивните влакна.
Кефирот му дава енергија на телото, им помага на мускулите побрзо да закрепнат, а многу полесно се ослободувате од заморот после тренинг.
За време на спортската активност, нашето тело губи многу енергија, а кефирот помага да се пополни калорискиот дефицит, па оваа енергија се враќа. Овој пијалок содржи калциум, најважниот елемент вклучен во процесот на губење маснотии, а исто така ги зајакнува коските – овој момент е многу важен за спортистите.
Овој млечен напиток содржи малку калории – само 34 калории на 100 грама. Ова е природен антиоксиданс кој му овозможува на телото побрзо да се опорави и да го забави процесот на стареење. Исто така, студиите покажаа дека со секојдневно користење на овој производ, можете да го подобрите вашиот метаболизам.
Две шолји кефир содржат околу 15 грама протеин, главно казеин, кој полека се апсорбира, поради што можете да заборавите на чувството на глад неколку часа, без да му наштетите на телото.
Го поддржува имунолошкиот систем
Истражувањата покажуваат дека конзумирањето на ферментирана храна носи голем број на придобивки, вклучувајќи го и нормалното функционирање на имунолошкиот систем. Живите култури во кефир негуваат здрав микробиом кој го поддржува имунитетот.
Делува против запек
Кефирот е природен лаксатив и ја подобрува фреквенцијата и конзистентноста на движењата на дебелото црево.
Го подобрува варењето и толеранцијата на лактоза
За оние кои не можат да ја толерираат лактозата во млекото, кефирот може да биде остварлива алтернатива. Јадењето кефир го подобрува варењето и толеранцијата на лактоза.
Ги ублажува симптомите на автоимуни нарушувања
Автоимуните нарушувања често се активирани од воспаление во телото. Пробиотиците во кефирот може да бидат една од стратегиите за намалување на ова воспаление. Пробиотиците можат да ги ублажат симптомите кај ревматоиден артритис, улцеративен колитис и мултиплекс склероза.
Гради здрави коски
Богат со калциум, кефирот е познат креатор на коските. Внесувањето доволно од овој микронутриент му помага на вашето тело постојано да го реконструира здравото коскено ткиво.
Заштитува од рак
Студиите ги покажаа корисните ефекти на кефирот во превенција и третман на рак на дојка, дебело црево, кожа и желудник.
Затоа започнете го денот со овој моќен пијалок.