Колку е здраво да се јаде иста храна секој ден?

Дали некогаш сте побарале стручни совети во врска со исхраната додека добивате индивидуализиран план со внимателно изработени оброци за целиот месец?
Плановите за исхрана имаат свои добрите и лошите страни што зависат од многу работи и од она што можеме да го направиме во друга прилика, но дефинитивно она што таквите планови можат да ја надминат лошата страна често може да биде повторување на иста храна секој ден и секој ден. Сум бил сведок на ова многу пати. Бројот на намирници може да сведе сo на бројот на прстите на раката, и немаше примери за нивна замена.
За да дадеме одговор на прашањето од насловот, да погледнеме што е позитивно, а што негативно при следење на такво мени.
Позитивна страна
- Практичност
Верувам дека ќе се согласите со мене – најголемата убавина на таквите организирани оброци е во практичноста и на набавка на намирници и на самата подготовка. Не мора да размислувате многу за тоа што ќе купите, и можете да ги подготвите вашите оброци неколку дена однапред за да заштедите време на другите денови за нешто друго што сакате да го правите.
- Леснотија на одржување на планот
Постојаното повторување на одредена акција го олеснува тоа дејство. Ако постојано се држите до истите оброци, ќе ви биде полесно да се навикнете на добрите навики, односно постепено навиките што не служат да ве заменат со оние што одат во насока на вашите цели. Полесно е да се спротивставите на различните желби кога планот е пред вашите очи бидејќи секогаш знаете точно што треба да јадете, со што ќе ја зачувате вашата ментална енергија и ќе се осигурате да не посегнете по она што прво го гледате.
- Помал избор
Истражувањата докажаа – ако се соочиме со поголем избор на храна што можеме да ја јадеме, ќе бидеме принудени да јадеме повеќе само затоа што имаме повеќе избор. Од друга страна, не е лошо да се фокусираме на што е можно помалку храна на почетокот, за да дозволиме добрите навики да се развијат полесно и побрзо.
- Одмор за дигестивниот систем
Тука наоѓаме две страни на монетата. Ако избираме храна што навистина одговара на нашето тело, практиката постојано да ја повторуваме истата храна може да биде добра затоа што ќе избегнеме брзање да се свртиме кон храна на која сме алергични, нетолерантни или слично иритирачки на некој сличен начин. Другата страна на приказната ќе биде прикажана на крајот од овој текст.
- Еден помалку стрес
Знаеме колку можеме да бидеме ментално исцрпени ако постојано размислуваме за храна и разни комбинации на вистинска храна. Имајќи едноставен план пред нас, понекогаш може да биде токму олеснувањето што ни треба.
- Подобра контрола
Со приближно ист распоред за оброци и храна, полесно е да ја задржите контролата врз вашите навики во исхраната. Ако сте поставиле цел да постигнете одредена тежина или специфичен состав на телото , а особено ако имате некои понапредни цели, таков план на исхрана може да ве фокусира токму на она што ви треба за да го постигнете она што го сакате.

Константност
- Недостаток на разновидност
Додека помалиот избор на храна може да помогне да се спречи прејадување или избор на храна што не ве приближува до вашата цел, од друга страна, може да доведе до прескокнување на многу храна што е здрава и неопходна за нормално функционирање. Балансирана исхрана е она што на сите ни треба на долг рок за да бидеме здрави и фит, и тоа е невозможно да се постигне ако го сведеме менито на неколку исти храни.
- Нутритивни дефицити
Колку сте поограничувачки во изборот на храна, толку е поопасна вашата исхрана за вашето здравје и општото чувство на благосостојба. Бидете внимателни при елиминирање на какви било макронутриенти на долг рок, како и прениско намалување на внесот на калории. И двете можат сериозно да го загрозат вашето здравје, особено ако продолжите со оваа практика многу години.
- Разни контаминации и чувствителност на храна
Различната храна содржи различни супстанции кои не се штетни во мали дози, но можат да се акумулираат ако секогаш јадеме иста храна (пример туна и жива). Исто така, со текот на времето, телото може да почне да реагира на храна што некогаш се сметаше за добра и корисна.
Тоа е другата страна на монетата што ја допрев кога станува збор за варењето. Ако сте забележале одредени реакции на храна што порано не ви предизвикувала проблеми, запрашајте се дали е можно да настанала ситост и направете пауза.
- Досада
Иако јадењето иста храна секој ден може да биде практично, од друга страна може да биде здодевно. Кога јадеме, доживуваме сложено искуство. Храната не е само гориво, туку често е начин да се поврзете со саканите, да создадете спомени и да споделите посебни моменти во целина. Треба да знаете како да користите таков подарок.
- Небалансиран микробиом
Разновидноста во исхраната помага да се негува здрав микробиом . Тоа е истата растечка област на истражување, со оглед на тоа што секој ден се откриваат се повеќе фактори кои влијаат на разновидноста на цревниот микробиом, односно на популацијата на микроорганизми што го сочинуваат.
Врз основа на она што го научивме досега, разновидната исхрана е дефинитивно нешто што помага да се создаде здрава средина каде што, со оглед на врската помеѓу варењето и здравјето, ни е најпотребна. Во спротивно, го доведуваме нашиот микробиом во нерамнотежа, а со тоа и организмот во целина.