Л-карнитин – препарат за “топење на масти”

Што точно е Л-карнитинот? Концентрирајќи се повеќе на маркетингот, а помалку на науката добивме резултат дека Л-карнитин е општо прифатени како супстанца која ги подобрува резултатите.
Варијанта под “А” е дека се купуваат разни додатоци како што се амино киселини, протеини, јаглехидрати, витамини и други слични производи. Дури и ако на ова се додаде економската пропаганда порака сметаме дека сите овие работи ни се потребни.
Еден од овие супстанции исто така многу продавана е Л-карнитин. Најчесто се промовира како супстанца која “топи” маснотии и влијае на раст на мускулите на тој начин ги подобрува перформансите на тој што го користи.
Што всушност е Л карнитинот?
Л-карнитинот е дериват кој настанува од аминокиселина на лизин и метионин. Неговото име доаѓа од фактот дека за прв пат бил откриен во месото.
Во нормални услови, организмот произведува доволно количини на Л-карнитинот, но во одредени околности кога телото не може да произведе доволно, треба да се внесат од надвор.
Л-карнитинот се произведува во црниот дроб и бубрезите па се транспортира до ткивата кои користат масни киселини како извор на енергија, а тоа се срцевиот мускул и скелетните мускули (систем за движење).
За произвотство на Л-карнитин, амино киселини, освен лизин и метионин треба и витамин Ц, витамин Б6, ниацин, и железо. Ако сте дефицит со некоја од овие состојки тогаш нивото на Л-карнитин може да биде ниска.
Во овие ткива, Л-карнитин “ги следи” масни киселини (масти) во митохондриите на клетките (делови од клетките каде што се произведува неопходната енергија за животот и функција на клетките) се користи како енергија за трчање и работа на мускулите.
Што се случува кога нема доволно Л-карнитин?
Во ситуации кога нема доволно Л-карнитин доаѓа во намаленото производство на енергија во клетките, особено на оние кои ги користат мастите. Доаѓа до мускулна слабост и општо чувство на слабост.
Во кои состојби се случува тоа?
Во нормални услови, телото произведува доволно количини на Л-карнитинот кои се неопходни за живот. Постојат некои болести на црниот дроб и бубрезите кои влијаат врз тоа да не се произведува доволно Л-карнитинот или се губи од телото неискористен.
Тоа се главно генетски наследни болести. Во серија на студии е потврдена корисноста на Л-карнитин во подобрување на состојбата на пациентите со овие болести.
Новороденчињата не можат во доволна количина да создадат Л-карнитин и го добиваат во специјално подготвена храна.
Едно е сигурно, а тоа е дека земањето на L-карнитин без вежбање нема да донесе никакви резултати.
Бидејќи Л-карнитин може со денови да стои во митохондриите, ако не постои сила која ќе ги принуди на мастите од колковите, стомакот и на други места да се топат.
Треба да се вежба и да го натераме телото да има потреба за масти. Тогаш тие ќе стигнат до клетките а Л-карнитинот ги стопи во “митохондриската печка”.
Ако вежбате и користите Л-карнитинот има голема можност Л-карнитинот да делува. Спортисти со најмногу искуство, без разлика дали е позитивно или негативно со Л-карнитинот се бодибилдери. Тие може да сведочат во врска со ефектот на Л-карнитинот каков и да е.
Начин на употреба
Во продажба го има за перорално користење (преку уста). Дневната доза не треба да надминува 4г бидејќи меѓу другото кожата може да има непријатен “рибен” мирис.