МАЛИТЕ ТАЈНИ НА ПРОТЕИНСКАТА ИНДУСТРИЈА

ОД ШТО СЕ ПРОИЗВЕДУВААТ ПРОТЕИНИ?
Производство на нутриенти од белковини започнува од суровини.
Постоечката, највеќе преработена белковина е изолат и основнен материјал, па дури и тој нема максималната концентрација – едвај достигнува долната граница од 93%.
Треба да се знае дека еден протеински прав има две состојби; Влагата може да се отстрани со сушење и така се добива концентрат (ја доби ознаката ” dry basis ” – сува основа).
Ова не е вообичаена состојба на прав, бидејќи во својата природна форма, надвор од лабораторија, секогаш содржи 5% влага (шифра ” as is ” – како е).
Во последно време прагматичните компании со својот маркетинг обезбедуваат етикета што укажува на сува состојба и на тој начин добиваат дополнителни 5-6 проценти.
Пример за ова е WTI-98. Оваа ознака се почесто ја сретнуваме но не евистинска! Сеуште зборуваме за суровина на белковини без обработка и дополнителен вкус.
На ова мора да се додаде и дека е се популарна инстант форма, а за растворливите протеини треба да се додадат некои супстанции кои намалуваат неколку проценти од процентот на протеини.
НАЈБОГАТИ ПРОТЕИНИ
Значи најбогатите извори со протеини се 90%, но најголем дел од производите за бодибилдинг не се изолати, тие содржат концентрати (имаат помал процент, максимум 80-82%) и се во инстант форма.
Сега следи додавање на вкусот и да се подобри состојбата (полнотата на вкус!)
Се разбира, во интерес на уживањето во овие производи, мора да им се додаде на вкус, со што одредена количина на јаглени хидрати и / или масти неизбежно стануваат дел од производот бидејќи се користи, на пример, какао, малтодекстрин и слично.
За полност на шејковите, густина, правење што помалку пена, се додаваат и супстанции кои го подобруваат составот.
Мора да се напомене дека некои компании се обидуваат во стоите производи да стават што помалку на овие супстанции кои немаат никаква хранлива вредност.
Со еден збор, по прилагодувањето или поправка на полнота на составот, производот може да биде најмногу до 80%-тен.
Најдобар пример е 90%-тен Whey протеинот (од сурутка) што содржи основни протеинска супстанца, чиј процент на протеини во финалниот производ е околу 80%.
Голем дел од просечните нутриенти од протеини содржат 66-75% од тежината.
Сепак, може да има совршен производ, но ако една компанија напише на својот производ повисок процент на протеини од ова, а не е вистински податок и го става во прашање кредибилитетот на целата компанија.
ПРОИЗВОДИ КОИ НЕ СОДРЖАТ СОМНИТЕЛНИ ЈАГЛЕНИХИДРАТИ И МАСТИ
Ако во еден производ е додаден вкус, тогаш веднаш неговата содржина, како јаглени хидрати така и масти да бидат значително над нулата.
Веќе во самиот прочистен протеин, ако се елиминира и најретката можност има и едно и друго.
Ова е најочигледно со производите од чоколадо, бидејќи нивната содржина е какао помеѓу 5-10%, што секако содржи јаглени хидрати и масти.
Секогаш мора да се обрне внимание на содржината на јаглехидрати и масти што е наведена на етикетата, бидејќи ако се премногу ниски или ако е наведена вредност нула, додека процентот на протеини маса е премногу висок, тогаш производот не е она што е напишано на него!
За жал, високо-квалитетните протеини држат цена, но се исплатливи.
Од извори на протеини, за спортистите и бодибилдерите најдобар е протеинот од сурутка (whey протеин).
Физиолошки тоа е најанаболичната белковина и најдобро ги храни мускулите во критични моменти.
Бидејќи по тренингот е речиси задолжително внесување на течна храна во форма на шејк, најпосакуваниот е брз ефект на протеинот од сурутка, а млечната сурутка е единствениот вид на белковина што речиси и не може да се внесе преку секојдневна исхрана, и затоа се препорачува да се зема преку суплементи.