МАНДАРИНИ

Мандарините се добро познато овошје. Покрај препознатливиот изглед, како мал портокал, мандарините имаат и многу корисни работи за здравјето на луѓето. Мандарините имаат нешто помалку од 40 калории, околу 1,5 грама растителни влакна, многу моќни флаваноиди и отприлика онолку витамин Ц колку што би очекувале од минијатурниот доплегангер од портокал. Тие имаат околу три пати повеќе витамин А од портокалите и ја прават апсорпцијата на железо многу поефикасна за вашето тело. Ова вкусно и освежително овошје го наградува нашето тело со многу добри работи.
Мандарините, благодарение на нивните антиоксиданси кои се борат против слободните радикали кои ја уништуваат кожата, имаат една третина од вашата дневна доза на витамин Ц. Така, поредовното консумирање на ова овошје придонесува за поубав изглед на вашата кожа. Благодарение на витамините Ц и А во мандарини, можете да го одложите или дури и да спречите губење на видот. Една важна забелешка: јадете мандарини свежо исечени или неварени, бидејќи топлината и светлината можат да го ослабат витаминот Ц. Некои студии покажаа дека мандарини може да ги зајакне вашите коски. Витаминот Ц и калиумот во мандарини се одговорни за зголемување на густината на коските. Ова е добра вест за сите контактни спортисти и за постарата популација чија коскена густина се намалува со возраста. Како што споменавме, се е до антиоксидансите. Покрај тоа што и дава на кожата младешки сјај,
Знаеме дека одредени комбинации на храна се особено моќни. Во суштина, добрата комбинација на храна е половина од здравјето, ако не и повеќе. Кога витаминот Ц на мандарина е синергизиран со диетално железо од нешто како спанаќ или цвекло, резултатот е дека вашето тело може многу полесно да го апсорбира железото. Недостатокот на железо во организмот може да предизвика одредени проблеми. Недостатокот на овој минерал често значи дека ќе бидете поуморни отколку што треба, ќе имате темни кругови под очите, па дури и ќе изгледате побледо.
Сите ја знаеме важноста на витаминот Ц за зајакнување на имунолошкиот систем и борбата против настинките. Но, друга комбинација на храна што треба да се земе предвид е спојување на мандарина со шолја чај од нане, кој има антивирусни својства. Со оглед на гореспоменатата ефикасност на витаминот Ц, не треба да се изоставува ниту витаминот А. Витаминот А може да помогне да се подобри апсорпцијата на хранливите материи и да се одржува хидриран вашиот дигестивен тракт. Овој факт директно влијае на подобрување на варењето на храната, а со тоа растеретување на организмот. Мора да знаеме една работа, тоа е дека телото секојдневно го прави најсилниот тренинг за него, а тоа е варењето на храната. Поради одредената количина на калиум, мандарина помага во опоравување на мускулите после напорен тренинг.
Мандарините во моментов ги има во сите продавници. Нафрлете се на нив и уживајте во нивниот вкус.
Пријатно