ПРИДОБИВКИТЕ ОД БАНАНИТЕ

Едно од најчесто користените овошја кога се јаде веднаш после тренинг се бананите. Кога нутриционистите зборуваат за нив, 3 аспекти на нивната употребна вредност во исхраната се во преден план – тие придонесуваат за подобро варење, здравје на срцето и витка линија.
Една зрела банана со средна големина (околу 120 g), содржи дури 3 g диетални влакна, има околу 110 kCal, богата е со калиум, витамин Б6, магнезиум, манган, бакар, па може да биде добар сојузник во борба против грчеви. Ако го додадете во омилениот протеински шејк, тој нуди дури 24 гр „нето-јаглехидрати“, т.е. јаглехидрати кои можат да се сварат, апсорбираат и да се користат за „енергија“
Кога зборуваме за профилот на јаглени хидрати, интересен е фактот дека тој се менува со „зреењето“. Незрелите (зелени) банани се богати со скроб и отпорен скроб (некои се присутни како трет тип на диетални влакна). Кога зрее, отпорниот скроб станува „сварлив скроб“, а самиот скроб оди во сахароза, гликоза и фруктоза, така што зрелите банани имаат повеќе едноставни јаглехидрати. Бананите се речиси без масти и протеини (занемарлива содржина).
Значи, ако ви треба замена за гејнер, можете да додадете банани во мерка на вашиот омилен протеински пијалок.
Напоменавме дека бананите содржат и влакна (несварливи јаглехидрати, енергетски неконвертибилни), пред се пектин, кој спаѓа во групата на растворливи влакна, а е одговорен и за карактеристичната сунѓереста структура на бананите. Растворливите влакна имаат придобивки во однос на варењето и апсорпцијата на мастите и холестеролот од храната, исто така го „забавуваат“ варењето на јаглехидратите и последователно придонесуваат за помалку изразени осцилации на шеќерот во крвта. Рековме дека бананите, особено незрелите, содржат и отпорен скроб кој има својства на растворливи влакна. Така, бананите можат да придонесат за кардиоваскуларното здравје, подобар липиден профил во крвта и повремено може да бидат добар избор за отпорност на инсулин (1 банана дневно, особено оние помалку зрелите).
Кога зборуваме за брзината со која се зголемува нивото на „шеќер во крвта“ по конзумирање банани, т.е. кога зборуваме за ГИ (гликемиски индекс), тој е 30 кај незрелите банани и 50-60 кај зрелите. Така, отпорниот скроб и пектинот ги балансираат можните врвови на лачење на инсулин и го „спасуваат“ панкреасот.
За здрава цревна флора придонесуваат и пектинот и отпорниот скроб, т.е. како пребиотици („храна“ за корисни цревни бактерии).
Бананите содржат и полифенолни антиоксиданси, особено катехини, кои придонесуваат за борба против слободните радикали и делуваат против стареење. Покрај сето горенаведено, да не заборавиме дека бананите даваат одредено чувство на ситост по нивното консумирање (ефектот на влакната), па апетитот ќе ви биде под контрола.
Често велиме дека PWM треба да содржи и 15-30 g прости јаглехидрати. Секако, бананите се многу подобар избор од декстрозата и малтодекстринот. Да не заборавиме дека бананата треба да се избегнува во pwm-shake ако имаме на пр. креатин, бета-аланин, таурин итн., поради проблеми со нивната апсорпција.
Исто така, обрнавме внимание на содржината на калиум. Медицинската пракса и многу релевантни студии укажуваат дека исхраната богата со калиум обезбедува заштита од срцеви заболувања, мозочен удар, хипертензија, бубрежни заболувања, па дури и остеопороза. Потврдено е дека го намалува ризикот од дијабетес и го регулира правилното функционирање на цревата и мускулите.