Тиква – многу високо квалитетна храна

Неправедно ја запоставуваме тиквата, таа е одличен извор на витамини, минерали и други важни материи. Сиромашна е со калории и лесно да се вари. Семе и масло од тиква исто така имаат многу лековити својства
Минерали и витамини
Во секој случај (и без оглед на тоа како ќе ја наречеме) тиквата, или сквош не може да се избегне кога на маса ке се најде наа чинија од некое јадење од неа.
Таа може да се подготвува на безброј начини, вкусна е, а поради нејзинитр хранливи квалитети заслужува значајно место на менито.Најпрво, калоричната вредност на тиквата е многу ниска. Во 100 грама овошје има само 26 до 30 калории.
Сосем спротивно на калоричната сиромаштија, во жолто-портокалова боја акумулираноима огромно богатство од минерали и витамини.
Има калиум важен за срцето, фосфор и калциум, кои заедно се вклучени во градењето на коските и забите, железо важно за крвта, и манган, кој го зачувува здравјето на кожата и ‘рскавица. Таа е богата со бета каротин, многу моќен антиоксидант, но и со витамин Ц, како и значителна количина на витамин Е – чувар на младоста.
Исто така и со витамините од групата Б, Б1, Б2 и Б6, кои се исклучително важни за енергија и нерви. Има фантастичен нутритивен профил кој се комплетира со пектин, целулоза и други растителни влакна важни за добро варење. Исто така може да ја јадат и болните, затоа што е лесно сварлива, се вели во списанието “Доктор во куќата”.
Занимација за заби
За оние луге на кои ни сите споменати суперлативи за тиквата не им се вероватни сепак има надеж. Затоа што тиквата не се одгледуваат само поради жолто тело, повисока цел се семките- омилените занимации на забите. Тие се одличен извор на протеини, минерали и витамини.
Таа содржи многу бета-каротин, многу фолна киселина, многу калиум, фосфор и магнезиум.
Исклучителен извор на протеини, кои во зависност од видот сочинуваат 31% од вкупната содржина на семето. Во една рака семки има повеќе отколку во стек месо со просечна големина. Ја задоволуваат дневната потреба на аминокиселини!
Со грицкање на семките ги добиваме познатиот омега-3 масни киселини, кој е познат чувар на срцето, но исто така и на видот и расположението.
Она што дефинитивно треба да го знаете кога ке почнете да ги грицкате семките од тиквата е дека тие се прилично калорични – во 100 грама семки има околу 600 калории.
Истражувањето во изминатите децении за семките од тиква објаснуваат дека содржат супстанции наречени кукурбитачини што може да го спречат претворањето на тестестерон во многу појак облик на тој хормон дихидро-тестестерон,кој е поврзан со бенигно зголемување на простатата.
Уште еден производ или тиква тиква го привлекува вниманието на Гурманите и медицинските лица.
Таа е тиква семе масло содржи мало богатство на незаситени масни киселини, висок процент на бета-каротен, витамин Е и
уште еден производ од тиквата го привлекува вниманието на Гурманите и медицинските лица.
Тоа е масло од тиква кое содржи мало богатство на незаситени масни киселини, висок процент на бета-каротен, витамин Е и калиум.
Лецитинот во ова масло помага во спречување на атеросклероза (таложење на штетни плочки на ѕидовите на крвните садови, што доведува до срцеви заболувања), и има позитивен ефект на намалување на нивото на холестеролот во крвта.
Во 100 грама тиквино масло има 900 калории. Се плашите од калориите, сетете се дека само една лажичка од ова масло е доволна во салатата. Исто како и маслиновото масло, најдобар начин да се добие ова масло е од ладно цедење.
Убавината на кујната
Тиквата делува добро и од внатре и од надвор така се вели по народната медицина. Ако се направи пире од свежо “месо” од тиква и ставите маска на лицето за околу десет минути, ќе ви бидат исчистени и тесните порите и кожата ке ги преземе сите неопходни витамини и минерали.
Таа е особено добар за кожа склона кон акни и митесери. Во последно време, индустријата за убавина ја применува тиквата во некои производи како креми и маски за нега на проблематична кожа склона кон акни.