Тиква: хранлива вредност, влијание врз здравјето и тежината

Тиквата пристигнала во Европа од Северна Америка, каде што ја одгледувале други домородци на тој континент.
Благодарение на тоа, тиквата стана составен дел од националниот фолклор во северноамериканската географска област.
Ова овошје е незаменлив кореографски елемент на настан кој особено се слави во Америка и Канада како Ноќта на вештерките .
Што се однесува до исхраната, тиквата е вкусно и здраво овошје чиишто хранливи вредности ќе ви ги претставиме во продолжение на овој текст.
Хранлива вредност на тиквата во количина од 100 гр
Енергетска вредност | 26 kcal |
Протеини | 1 гр |
јаглехидрати | 6,5 гр |
Шеќери | 2,76 гр |
Влакна | 0,5 гр |
масти | 0,1 гр |
од кои заситени | 0,052 г |
Колку калории има една тиква?
Тиквата е една од многу здравата и нискокалорична храна.
Количината од 100 гр тиква содржи само 26 калории.
Овие калории, речиси целосно, доаѓаат од јаглехидратите што ги содржи тиквата.
Колку протеини има тиквата?
Тиквата нема да ви внесе многу протеини.
Има само 1 g протеин во порција од 100 g тиква .
Сепак, тиквата е одличен прилог, кој можете да го користите особено кога уживате во јадења во кои доминира месото .
Колку јаглехидрати има една тиква?
Освен вода, тиквата содржи главно јаглехидрати .
Во количина од 100 g тиква има вкупно 6,5 g јаглени хидрати .
Нешто помалку од половина од таа количина, поточно 2,76 g, се состои од шеќери .
Колку тиква има масти?
Тиквата содржи занемарливи количества масти.
Во порција од 100 g тиква има само 0,1 g маснотии .
Околу половина од оваа количина се заситени масни киселини .
Колку влакна има тиквата?
Количината од 100 g свежа тиква содржи 0,5 g влакна .
Како што можете да видите од ова, свежата тиква не е особено богата со овие нерастворливи јаглехидрати.
Имајте на ум дека препорачаната дневна доза на влакна е 28 g , што е многу важна информација за здраво и правилно функционирање на вашето варење.
Влијанието на тиквата врз здравјето
Докажано е дека витаминот А е потребен за здрав вид, кожа и заби .
Тиквата е богата со бета-каротен, кој вашето тело потенцијално може да го претвори во овој витамин.
Нарушената апсорпција на масти во цревниот тракт може негативно да влијае на апсорпцијата на витаминот А.
Бета-каротенот од тиква е моќен антиоксиданс и борец против слободните радикали и оксидативниот стрес.
Едно научно истражување го потврди позитивното дејство на антиоксидансите во спречувањето на болести поврзани со стареењето.
Покрај антиоксидантните својства, тиквата е една од намирниците на кои се припишуваат нејзините антиканцерогени својства .
Покрај тоа, тиквата е одличен извор на витамин Ц и калиум, без кои вашето тело не може да функционира.
Како што веројатно знаете, витаминот Ц придонесува за одржување на здравјето на ткивата во телото и е неопходен за изградба на колаген.
Што се однесува до калиумот, овој минерал е многу важен за вашите мускули, бидејќи им помага да се опорават од тренингот.
Покрај горенаведеното, тиквата содржи и одредени количини на други витамини како што се:
Витамин Е
Рибофлавин
Манган
Влијанието на тиквата врз тежината
Слободно можете да јадете тиква, дури и ако сте на рестриктивна диета.
Тиквата има исклучително малку калории, многу вода и мала количина на влакна.
Овие состојки ја прават тиквата корисна храна за здраво слабеење.
Од горенаведените нутриционистички причини, ве советуваме да ја вклучите тиквата во вашето мени без двоумење.