Цреши: Чувари на клетки кои ги топат калориите

Црешите не само што се вкусни, тие се преполни со моќни витамини и минерали . Тие се одличен извор на влакна кои ја подобруваат функцијата на цревата и помагаат во одржување на здрав дигестивен систем .
Иако постојат неколку сорти на ова овошје, факт е дека сите цреши се полни со антиоксиданси кои ве штитат од оксидативен стрес, а со тоа го намалуваат ризикот од хронични болести и предвремено стареење.
Најдобро од сè, една шолја цреши содржи само 98 калории , што ја прави оваа храна идеална за слабеење . Затоа, ако сакате да изгубите тежина, мора да вклучите цреши во вашето мени.
Цреши – Калории
Една чаша (околу 150 грама) цреши содржи:
98 калории
0,4 g маснотии
25 g јаглени хидрати
2 g протеин
3 g влакна,
витамин Ц – 18% од дневните потреби
витамин А – 2% од дневните потреби
калиум – 10% од дневните потреби
бакар – 5% од дневните потреби
манган – 5% од дневните потреби
Железо – 3% од дневните потреби
Витаминот Ц е неопходен за нашиот имунолошки систем и целокупното здравје, калиумот го регулира крвниот притисок и функцијата на цревата, бакарот е одговорен за здравјето на коските и органите, додека манганот му помага на телото да ги претвори протеините во енергија и ни помага кога сме уморни.
Црешите се богати и со полифеноли кои имаат антиинфламаторно дејство, како и со каротеноиди кои имаат антивоспалителни својства.
Истражувањата покажаа дека црешите, благодарение на нивните антиоксидантни и антиинфламаторни ефекти, можат да ја ублажат мускулната болка и воспалението предизвикано од вежбање или друга физичка активност.
Црешите како извор на витамини
Црешите содржат витамини Ц, А и витамини од групата Б (Б1, Б2, Б5).
Витаминот Ц не штити од инфекции и делува како антиоксиданс кој ги „убива“ слободните радикали (нестабилни молекули кои предизвикуваат оксидативен стрес и ги оштетуваат клетките). Витаминот Ц е неопходен и за создавање на колаген, кој е одговорен за младешкиот изглед на кожата. Нивото на колаген природно се намалува како што старееме, но еден од главните фактори кои влијаат на тоа е лошата исхрана.
Витамините Б кои се наоѓаат во црешите помагаат во создавање енергија и црвени крвни зрнца. Пантотенската киселина или витаминот Б5 припаѓа на антистресните витамини и е добар за развојот на централниот нервен систем. Тиаминот или витаминот Б1 го стимулира метаболизмот , влијае на растот на клетките и го подобрува функционирањето на имунолошкиот и нервниот систем. Рибофлавин или витамин Б2 е важен за метаболизмот на јаглени хидрати, масти и протеини. Витаминот А е неопходен за добар вид , раст на клетките и здрав имунолошки систем.
Придобивките од црешите за општото здравје
Црешите се нарекуваат и „чувари на клетките“ бидејќи го забавуваат процесот на стареење и појавата на хронични болести како што се срцеви заболувања, рак, Алцхајмерова болест, дебелина и дијабетес.
Антивоспалителниот ефект што го имаат црешите му помага на нашето тело да остане здраво. Според гликемискиот индекс, црешите се рангирани пониско од повеќето овошја, што значи дека не предизвикуваат скокови и падови на нивото на инсулин и шеќер во крвта. Ова ги прави одлична храна за дијабетичари.
Неколку студии покажаа дека црешите се исто така корисни за болните од остеоартритис . Затоа, ако редовно ги консумирате во сирова форма, тоа може да ви помогне да ја намалите болката во зглобовите.
Ова вкусно и здраво овошје е вредно и за луѓето со срцеви проблеми бидејќи го намалува крвниот притисок, а високиот крвен притисок е главниот фактор на ризик за кардиоваскуларни болести.
Претходните студии покажаа дека црешите се природен извор на мелатонин, невротрансмитер кој го подобрува спиењето и расположението.
Чај од петелка од цреша
Петелката на црешите најчесто завршуваат во ѓубре, а факт е дека и тие можат да бидат од голема корист за вашето здравје . Имено, петелката содржат етерични масла и калиумова сол и делуваат како диуретик.
Познато е и дека лекува или ублажува бубрежни заболувања, гихт, ревматизам, артритис и атеросклероза . Имаат смирувачко дејство, ја чистат крвта, го намалуваат холестеролот и се одлични за слабеење.
Затоа, не ги фрлајте петелките бидејќи од нив можете да добиете освежителен чај со пријатен вкус . За да ги користите за оваа намена, прво мора да ги исушите .
Распоредете ги на чиста хартија и оставете ги да се исушат неколку дена. Потоа чувајте ги во хартиени или платнени кеси.
За една шолја чај потребни ви се две лажички сушени стебла . Истурете ги во чаша, покријте ги со врела вода, покријте ги и оставете ги 10 минути. Процедете и уживајте во вкусот.
Внимавајте со црешите
Генерално, нема многу несакани ефекти од конзумирањето цреши . Сепак, луѓето кои имаат нервозни црева (синдром на нервозно дебело црево) може да бидат чувствителни на цреши , имајќи предвид дека тие содржат фруктоза и сорбитол.
Црешите не треба да се јадат заедно со јами бидејќи освен што се опасни, можат лошо да влијаат и на дигестивниот тракт. Секогаш отстранувајте ги, особено ако ги давате на деца.
Можете да ги консумирате сирови, како сушено овошје, компот, сок или концентрат . Во каква форма и да ги користите, избегнувајте да додавате шеќер. Треба да бидете умерени во сè, вклучително и во црешите.