Чај од ѓумбир – зошто е добар и како да се подготви?

Ѓумбирот е зачин кој неодамна го стекна своето заслужено, истакнато место во западната кујна, додека во Азија ова растение е еден од најважните зачини што на јадењата и пијалоците им дава карактеристичен, ароматичен зачинет и лут вкус.
Во источната медицина, ѓумбирот се користи со векови за да се намалат симптомите на гастроинтестинални проблеми, најчесто за да се намалат гасовите и грчевите во цревниот тракт, а западната медицина ги препозна своите антиоксидантни својства и способноста за позитивно намалување на воспалителните процеси во организмот.
Најчестиот начин да користите ѓумбир е сепак – чај од ѓумбир!
Чајот од ѓумбир најчесто се препорачува како брзо и ефикасно решение за болки во стомакот или олеснување на варењето на храната. Сепак, студиите потврдуваат дека чајот од ѓумбир значително го надминува намалувањето на гадењето и достигнува забрзување на потрошувачката на маснотии, намалувајќи ги воспалителните процеси во телото, но дури и контролата на шеќерот во крвта и намалување на покачените нивоа на холестерол .
Студиите потврдија дека ѓумбирот содржи состојки со висока вредност како што се ѓумбирол, шогал, парадол и зингерон. Треба да се има на ум дека воспалението е честа имунолошка реакција, но се смета дека хроничното воспаление е одговорно за развој на низа болести, од рак, дијабетес до разни срцеви заболувања.
Ѓумбирот поради својот состав се смета за врвна антиинфламаторна храна и се смета за природен лек за борба против бројни воспалителни процеси, од артритис до Алцхајмерова болест. Исто така, ѓумбирот се смета за одличен борец против патогени типови на вируси, габи и бактерии кои придонесуваат за развој на болеста.
Предности на консумирање чај од ѓумбир
Го смирува стомакот
Ѓумбирот се користи како природен лек за гадење, мачнина и утринска мачнина. Се препорачува за бремени жени со утринска мачнина, но исто така е потврдено дека помага при гадење предизвикано од хемотерапија.
Го подобрува имунитетот
Чајот од ѓумбир е одличен за зајакнување на имунитетот, затоа се препорачува кога се чувствувате слабо или кога имате симптоми на настинка, грип, но и разни алергии или инфекции.
Коренот на ѓумбир има антибактериски, антифунгални и антивирусни својства и се покажа како ефикасен во борбата против инфекции на респираторниот тракт, габични инфекции и болести на непцата.
Го штити здравјето на мозокот
Бидејќи има способност да ги намалува воспалителните процеси, ѓумбирот е заслужен и за позитивни ефекти врз забавувањето на невродегенеративните болести како што се Алцхајмерова или Паркинсонова болест.
Ја ублажува болката
Луѓето кои страдаат од хронична болка во зглобовите или мускулите бележат подобрување ако вклучуваат чаша чај од ѓумбир во нивната рутина секој ден. Имено, ѓумбирот го намалува воспалението, но исто така ја ублажува болката во мускулите и зглобовите, а исто така ги ублажува болките во менструацијата и грчевите.
Олеснува губење на тежината
Ако сакате да изгубите неколку килограми, започнете го денот со чај од ѓумбир . Голема анализа на студии за ефектите на ѓумбирот врз слабеењето објавена во истражување за фитотерапија потврди дека ѓумбирот може да придонесе за слабеење со забрзување на топењето на маснотиите, намалување на апетитот и намалување на апсорпцијата на маснотиите во храната.

Го поддржува дигестивниот систем
Ѓумбирот долго време се користи за подобрување на дигестивниот систем, а студиите ги потврдуваат неговите позитивни ефекти во случаи на варење и стомачни чиреви.
Го регулира нивото на шеќер во крвта
Дијабетесот е болест што влијае на сè поголем број луѓе ширум светот.
Ѓумбирот може да придонесе за регулирање на нормалното ниво на шеќер во крвта, потврдија студиите, а исто така е заслужен за подобрување на инсулинската резистенција кај луѓето веќе со дијабетес.
Го одржува нивото на холестерол
Висок холестерол може да се таложи во крвта, да ги заглави крвните садови и да го зголеми ризикот од срцеви заболувања. Некои студии потврдуваат дека ѓумбирот може да го намали нивото на холестерол и на тој начин да го заштити вашето здравје на срцето.
Како да направите чај од ѓумбир?
Иако може да се набави чај од ѓумбир, ние секогаш ве советуваме да сварите чај од свежиот корен на ова растение бидејќи ефектот ќе биде подобар, а вкусот на чајот ќе биде посилен и поинтензивен.
Земете свеж корен од ѓумбир, исечете околу 5 сантиметри од коренот, излупете го и исечете го на тенки парчиња.
Додадете го ѓумбирот во тенџере со врела вода и варете 10-30 минути. Колку подолго готвите, аромата ќе биде поинтензивна, а чајот ќе биде посилен.
Кога чајот ќе се свари, процедете го, додадете лимон и мед по желба.
Овој чај можете да го пиете ладен или топол, како што сакате.
Уживајте во вашата шолја со овој висококвалитетен чај секој ден, што ќе придонесе за вашето здравје, на повеќе нивоа.