Што ако не можете да престанете со желбата да сакате нездрава храна?

Желбата за нездрава храна, без разлика дали е солена или слатка, е прекумерна и ирационална желба за одредена храна. За разлика од гладта, која може да се задоволи со секоја храна, желбата е постојана желба за одредена храна или група на храна што не стивнува со чувство на ситост или полн стомак.
Желбата за храна е поврзана со физиолошки и психолошки причини, вклучувајќи недостаток на хранливи материи, недостаток на сон, ПМС , емоционална состојба и стрес, па дури и гледање или мирисање храна.
Како се раѓа желбата за храна?
Со доминирање на мислите, желбата за храна може да го окупира човекот до тој степен што ќе му го скрати времето на реакција и работната меморија. Во мозокот, епизодите на желби за храна се поврзани со активности во области на мозокот важни за меморијата и емоциите.
Меѓу овие области е хипокампусот, чија функција е поврзана со мирисот, и од каде доаѓа фактот дека одредени мириси можат да потсетат некого на позитивни (или негативни) чувства . За многумина од нас, храната е поврзана со награди и позитивни искуства од раните периоди од животот, со што се поставува основата за желба за оваа храна во време на стрес или недостаток на задоволство. Силната желба за храна, исто така, може да биде фактор на ризик за нарушувања на прејадувањето, повисок БМИ и дебелина.
Општо земено, желбата за храна е скоро исклучиво фокусирана на храна богата со маснотии и калории и многу ниска содржина на протеини и влакна. Кај жените, желбата за одредена храна се јавува почесто отколку кај мажите: кај 100% од жените кои забележуваат желба за храна, 70% од мажите го имаат истото чувство. Исто така, жените почесто копнеат по слатка храна, додека кај мажите доминира солената.
Од храната, желбата најчесто е насочена кон чоколадо. По чоколадото, листата вклучува сладолед, солени закуски (чипс, итн.), Пекарски производи (колачи и пити), леб, тестенини итн.
Желбата за чоколадо е поврзана со ПМС кај жените. Дури 49% од жените истакнуваат дека чувствуваат желба за чоколадо за време на ПМС.
.

Како да се борите против желбата за храна?
Борбата против желбата за одредена храна не е лесен процес. Имено, спротивставувањето на желбите или ја зголемува желбата или помага да се рационализираат желбите и да се решат проблемите со, на пример, протеински колач, наместо Милка.
Постојат неколку пристапи кон желбата за храна:
- Физичката активност ја намалува желбата за храна
Тренингот може да ја намали желбата за храна, што е одлична вест за секој што се обидува да ослабне и, покрај тоа што спроведува диета, врши и одреден вид физичка активност. Ханлон и сор. потврдија дека и умерената и поинтензивната физичка активност ја намалуваат желбата за храна.
- Смислена диета
Како што споменавме порано, желбата за храна има некаква основа во настаните од минатото. Кога јадете, обрнете внимание на внатрешните знаци како што се вкусот на храната, чувството на глад, мислите и чувствата за јадење, нивото на стрес и емоциите. Добро дизајнираната диета се покажа дека ја намалува желбата за храна.
- Не се откажувајте. Или?
Дали подлегнувањето на желбите за храна е навистина толку лошо? Лошо е ако е премногу често и претерано. Студија покажа дека големината на порцијата и фреквенцијата со која можете да си ја дозволите храната што ја посакувате се променливи што можат да влијаат на губење на тежината и промени во животниот стил на долг рок.
Имено, за луѓето кои сакаат да изгубат неколку килограми плус и немаат драстични фитнес цели, повремениот „измамен оброк“ може да ја задоволи желбата и копнежот за одредена храна без да го загрози планот за исхрана и да ја постигне целта.
- Поздрава замена
Најдете алтернатива на храната што ја посакувате и која ќе ја задоволи вашата потреба на ист начин. На пример, заменете го тоа многу посакувано чоколадо со дел од бобинки што ќе ги ставите со чоколадо од нула јаглехидрати .
- Избегнувајте мириси
Целта на продажбата е секогаш на несвесно ниво за да го привлече клиентот да сака одреден производ. Мирисот е одлична тактика која може, доколку го изложите потенцијалниот клиент на одреден мирис, да ги привлече да го сакаат вашиот производ. На пример, ако одите по улица што мириса на убави, топли, чоколадни пекарски производи, шансите да ги сакате се скоро 100%, нели?
Но, исто така можете да користите мириси за да ја отстраните желбата и желбата за храна. Постојат мириси кои помагаат да се отстрани желбата за слатки, а меѓу овие мириси доминира мирисот на јасмин.
Затоа, кога мислите на чоколадо или чипс, изложете се на мирисот на јасмин, испланирајте го тренингот и оброкот потоа, конечно почестете се со бобинки и заборавете дека некогаш сте помислиле на чоколадо.