Јадење јајца летно време

Јајцата се една од најхранливите намирници што можете да ги јадете и тие се одличен извор на висококвалитетни протеини и многу други основни хранливи материи. Сепак, некои луѓе избегнуваат да јадат јајца бидејќи мислат дека јадењето јајца во лето ќе резултира со зголемување на телесната тежина или лошо здравје, но тоа не е вистина! Прочитајте за да дознаете повеќе за тоа зошто е јајцето е одличен избор во секое време од годината.
Кои се главните здравствени придобивки од јајцата?
Познато е дека висококвалитетните јајца се богати со протеини и витамин Б12. Исто така е одличен извор на рибофлавин, фолна киселина, селен, фосфор и цинк. Белката од јајце содржи лизозим, ензим кој му помага на нашето тело да се бори против инфекции. Како добар извор на протеини, јајцата се сметаат за многу здрава храна за слабеење. Студијата објавена од BMJ Open Heart Journal открива дека јадењето јајца барем еднаш неделно може да го намали лошиот холестерол (ЛДЛ) и да го зголеми добриот холестерол (ХДЛ). Омега 3 јајцата можат да помогнат во намалување на ризикот од срцеви заболувања преку зајакнување на крвните садови и намалување на воспалението. Друга студија вели дека консумирањето на едно јајце дневно го зголемува HDL за 5%, додека го намалува LDL за 8%.
Протеинот е суштинска хранлива материја и на нашите тела му треба одредена количина од нив секој ден. Сепак, не сите протеини се создадени еднакви. Покрај јајцата, кои содржат огромен број протеини по порција, а исто така се богати со други хранливи материи (како што се витамините А и Б12), можете да добиете поцелосни протеини од храна како млеко, сирење, јогурт, грав и житарки.
Дали има некои ризици за јадење јајца во лето?
Повеќето луѓе претпоставуваат дека јајцата се здрава храна, но оние со висок холестерол треба да внимаваат колку јајца јадат. Едно големо јајце има околу 186 милиграми холестерол, што е повеќе од двојно повеќе од она што го препорачуваат многу здравствени организации. Високото ниво на лош ЛДЛ холестерол го зголемува ризикот од кардиоваскуларни болести и други проблеми со срцето; сепак, имањето HDL или добар холестерол може да неутрализира некои од тие ефекти. Ова ги наведува некои лекари да веруваат дека е непотребно да се грижите за премногу често јадење јајца. Иако не треба целосно да ги избегнувате јајцата ако имате висок холестерол, треба да се обидете да ги намалите во текот на летните месеци кога температурите се највисоки, а активностите на отворено се најчести.
Jајцата се одличен извор на холин, витамин Б кој го помага развојот на мозокот и помага да се одржат здрави клеточните мембрани. Холинот е од суштинско значење за здравјето; се смета дека игра улога во спречување на дефекти на невралната туба и подобрување на функцијата на меморијата. Јајцата се исто така еден од совршените протеини на природата; со сите девет есенцијални амино киселини неопходни за градење мускули, јајцата се нарекуваат најсовршено развиена храна во природата. И жолчките од јајце обезбедуваат бета-каротин (една цела жолчка обезбедува околу 25% од вашата дневна потреба), кој вашето тело го претвора во витамин А. Оваа хранлива состојка помага да се спречи оштетувањето на клетките од слободните радикали, па затоа е одлична за спречување на брчки и фини линии и одржување здрава кожа.
Заклучок
Мнозинството луѓе кои се загрижени за јадење на јајца во текот на летото го прават тоа затоа што веруваат дека тоа ќе им ги зголеми шансите за добивање срцеви заболувања или ќе ја зголеми телесната топлина. Сепак, тие не сфаќаат дека жолчките имаат многу протеини и витамини. Ако ги имате како дел од урамнотежена исхрана и внимавате на внесот на калории, нема причина зошто не треба да јадете јајца во текот на летото.