5 најпопуларните диети, предности и недостатоци!

Во последните десет години, јавноста е буквално полна со информации за разни диети и нивните позитивни ефекти на прекумерна тежина, да се вратиме во саканата форма и добивање на посакуваните облини со покачување на килограмите .
Застапниците на поединечни диети тврдат дека нивната диета е “најдобра и најефикасна”, а лекарите укажуваат дека не постои магичен рецепт или универзална диета која ќе се овозможи кај сите исти резултати.
Ви ги претставуваме 5 најпопуларните диети во последниве години, и нивните позитивни и негативни особини.
1. LCHF диета
2 .Аткинсова диета
3 .Диета на ОН
4. Диета по крвни групи
5. Дукан диета
1. LCHF диета
LCHF диета подразбира намален внес на јаглени хидрати и зголемен внес на масти. Како што беше истакнато од страна на поддржувачите на оваа диета, природните масти (заситени масни киселини и холестерол од месо, јајца, путер, итн) не се штетни, и можеме да ги користите во нашата исхрана.
Да за LCHF
Диетите со малку јагленохидрати автоматски го намалува чувството на глад. Истражувањата покажуваат дека луѓето кои ја применуваат LCHF диетата и јадете повеќе протеини и масти, во денот внесуваат значително помалку калории од оние кои имаат поголеми количини на јаглехидрати во исхраната. Поради тоа, диетата со мал внес на јагленохидрати е одличен избор за оние кои сакаат да изгубат од тежина. Причината за тоа е губење на акумулираната вода: со пониски нивоа на инсулин, бубрезите го намалуваат нивото на содиум, што резултира со брзо испуштање на вода во првите 10 дена на оваа диета.
Голем дел од масното ткиво загубено од оваа диета е делот окулу абдоменот, т.е стомакот. Всушност маснотиите во оваа област на нашето тело значително влијаат на нашето здравје: висцералните масти околу органите и субкутна или поткожна, таа под кожата. Маснотиите во овие делови може да влијае на појавата на воспаление, инсулинска резистенција и метаболички дисфункции.
Долгорочно, оваа диета го намалува ризикот од срцеви заболувања и дијабетес тип 2.
Не за LCHF
Лекарите и нутриционистите укажуваат на тоа дека, пред почетокот на LCHF диетата извршиле тестови со крв и урина за да ги следат евентуалните промени во некои вредности, што е многу честа случај кај луѓето кои гидржат овие диети. Особено е важно да се забележи дека нивото на триглицеридите е одговорено за предизвикување голем број на болести како што се кардиоваскуларните заболувања и срцеви напади и мозочни удари.
Исхраната богата со животински масти и растителни масла може да влијае на нивото на триглицериди во крвта. Поточно, овие масла и масти, често се изложени на високи температури на преработка што резултираше со внес на храна полна со слободни радикали, одговорна за појава на голем број на болести. Значи, ако едно лице во LCHF диетата на своето мени има многу печени семки, печени ореви, пржени на масло намирници приготвени на високи температури, многу е веројатно дека ќе има зголемување на нивото на триглицериди во крвта.
Високото ниво на холестерол, е исто така резултат на начинот на исхрана со висок процент на преработени растителни и животински масти, кои може да влијаат на зголемување на седиментација, што е показател на воспалителните процеси во телото. Воспалителните процеси во организмот го зголемуваат ризикот од оксидацијата на холестеролот кои се наоѓаат во крвните садови, што резултира со поголема количина на слободните радикали, кои влијаат на развојот на болести и уништување на ткивото.
Молекулите на глукозата кои се наоѓаат во нашатиот крвен систем може да се “залепат” во молекулите на холестеролот предизвикувајќи да се задржи подолго во крвните садови, бидејќи црниот дроб не може е правилно да го процесира холестеролот ако молекулите на гликозата се прикачени на него. Подолг престој на холестерол во крвните садови, го зголемува ризикот од формирање на каменец и затнување на крвните садови. Со оваа диета, важно е да се одржат на гликозата во крвта и хемоглобинот да се одржат на ниско ниво за да се избегнат горенаведените здравствени проблеми.
Јаглехидратите се потребни за конверзија на неактивните во активен тироидни хормони, што може да биде бавено во LCHF диетата. За да се спречи намалување на имплементацијата на овие хормони, важно е да се внесува во храна богата со јод и селен, кој ја промовира работата на тироидната жлезда (алги и бразилски ореви) и јаглени хидрати во правилни временски интервали (пред, за време и по тренинг) за намалување на нивото на гликоза во крвта, а јагленохидрати да се искористат за користење на енергијата.
2. Аткинсова диета
Аткинсовата диетата е диета без јаглехидрати, што се смета за претходник на сите протеинска диети. Оваа Диета се состои од три фази, а во четвртата фаза се одржува постигнатата состојба. Во првата фаза (14 дена) се ограничува внес на јагленихидрати до 20 грама на ден. Во втората фаза постои мало воведување на јаглехидрати низ зеленчук, а третата фаза е формирана на оптимална количина на јаглени хидрати која едно лице може да ја внесе без да влијае на тежината.
Да за Аткинсовата диета
Со елиминирање на јаглехидратите од исхраната, црниот дроб мастите наслаги ги користи за производство на гликоза, а дополнителните производи на овој процес се токсични кетони. Кетоните го потиснуваат апетитот што истовремено предизвикува топењето на масните клетки за енергија и намален апетит. Внесот на протеини не е ограничен.
Не за Аткинсовата диета
Поради намален внес на јаглехидрати, оваа диета за многумина во почетната фаза е голем шок. Имено кај лицата кои вообичаено консумираат големи количини на јаглени хидрати или кај луѓето кои страдаат од хипогликемија, не постои можност за брзо производство на гликоза од мастите се потребни за нормално функционирање на мозокот и мускулите, па доаѓа до ненадејно чувство на замор, нервоза, раздразливост и слабост. Особено се чести негативните аспекти на оваа диета кај жените чии промени во расположението се повидливи и почести.
Бидејќи не постојат ограничувања во внес на протеини, Аткинсовата диета не се препорачува кај луѓе со проблеми со бубрезите и луѓето кои страдаат од остеопороза. Всушност, истражувањата покажуваат дека диетите со висока содржина на протеини може да влијаат на формирање на бубрежни камења и да се забрза остеопорозата.
3. ОН диета
ОН диетата трае 90 дена и е една оддиетите што се најтешки за држење. Во текот на 90 дена од диетава, следуваат четири различни фази поради видот на храната комбинирана за тој ден. Диетата секогаш почнува со “протеински ден”, потоа со “скробен ден”, па “ден на јаглехидрати,” и “овошје ден”. И потаоа се враќаме на почеток од “протеински ден” па до “овошје ден”.. Секој 29-ти ден е “ден на водата”, кога се пијат само вода и ништо повеќе. Распоредот на денови не може да се промени.
Да за Он диета
Диетата на ОН, бидејќи е шок за телото, е многу ефикасна во отстранување на вишокот килограми. Еедноставна е за примена и не бара голема инвестиција затоа е причината за избор на многумина кои сакаат да ги отстранат несаканите наслаги. Со начинот на исхрана на ОН не прескокнуваш оброци, не чуствуваш глад и е полесно да се истрае со овој начин на исхрана.
Не за Он диетата
По враќање на нормала исхрана, по 90 дена, постои голема можност дека ќе се вратат загубените килограми. Поради неприродната дистрибуција на хранливите состојки, телото често добива шок, кој може да доведе до анемија, но не и до значителни промени во метаболизмот.
Поради распоредот на денови, се заканува можноста на хроничен дефицит на есенцијални масни киселини кои се во недостаток на исхрана, недостаток на витамини и губење на калциум. Исто така, поради неприродната поделба на храна се заканува оптоварување на варењето на храната и на тироидната жлезда која може да предизвика долгорочни проблеми за целокупното функционирање на телото.
4. Диета по крвни групи
Со своето раѓање, секој поединец има крвна група на која и припаѓа. Диетата по крвна група создадена од страна на доктор Д’Адамо, се базира на идејата дека крвната група влијае на развојот на одредени болести, во случај да се избере храна што не ни одговара. Односно дека луѓето на одредени крвни групи имаат предиспозиција за развој на разни болести кои можат да ги активараат поради погрешен избор на храна.
Да за Диета по крвни групи
Не е важно на која крвна група и припаѓате, оваа диета се базира на исфрлање на преработена храна и намирници од контролирано потекло, без премногу изменување и обработка. На овој начин исхраната е богата со растителни влакна, витамини и минерали потребни за одржување на здравјето на луѓето. Исто така, на некои крвни групи им се препорачува внес на повеќе растителни протеини кои се поздрави кога станува збор за настанокот на рак и срцеви заболувања.
Не за Диета по крвни групи
Научниот труд објавен во 2013 година во американскиот весник за Клиничка Исхрана, укажува дека не постои научна потврда за ефективноста на диетата по крвните групи. Универзитетот во Торонто во 2014 објави студија во списанието PLoS One исто така ја потврдува оваа теза. Една студија на 1.400 луѓе покажа дека оваа диета не потврдува ја потврдува здравствените ефекти доколку лицата на одредени крвни групи се придржуваат. Покрај тоа д-р Д’Адамо вели дека за оптимални резултати потребно многу додатоци во исхраната кои ги продава на сопствениот веб-сајт!
5. Дукан диета
Д-р Пјер Дукан, француски лекар измислил диета што го носи неговото име, а која се базира на 4 фази. Таа е високо протеинска диета, во која, во која со текот на времето се вметнуваат јаглехидрати.
Во првата фаза (клучна фаза) исхрана се состои од протеини и трае 1-10 дена, во зависност од тоа колку тежина човек сака да го изгуби. Втората фаза (клуч) се вметнува овошје, додека не стигнете на посакуваната тежина. Третата фаза се нарекува фаза на консолидирање и значи додавање на зеленчук. Времетраењето зависи од фазата на изгубената тежина во првите две фази. Во последната фаза на стабилизација, кој ќе трае до крајот на животот, значи воведување на јаглехидрати. Се одржува еден чист протеински ден.
Да за дукан диетата
Во почетните денови луѓето ќе доживеат големо губење на тежината, што е исклучително позитивно за мотивација. Диетата е многу строго, што е позитивно за луѓе со помалку знаење за храна и нејзиниот нутритивен состав, бидејќи не постои можност при изборот на храна. Исто така, оваа диета забранува внесување на преработена храна, како и ограничување на внес на сол и масти.
Не за Дукан диетата
Лицата навикнати на внес на јаглени хидрати во почетните фази че доживеат шок што ќе резултира во бедрата, анксиозност, замор и раздразливост. Исто така, ограничувањето на чиста протеинска исхрана може да предизвика недостаток на витамини, минерали и антиоксиданси кои можат да предизвикаат некои мали болести и здравствени проблеми. Исто така, луѓето кои се многу активни многу тешко ќе го поднесат недостатокот на јаглехидрати, бидејќи тие нема да имаат енергија за тренинг и закрепнување.
Заклучок
Да повториме, не постои совршен начин на исхрана и совршен рецепт што ќе донесе резултати. Како што секој човек е различен во своите карактерни особини, толку е различен и физички и по пат на реакција на одредени видови храна и комбинации на храна. Покрај тоа, ниту една диетата нема да го реши долгорочно проблемот на вишокот килограми, ако човекот не е подготвен да ги смени своите нездрави навики со здрави. Само кога ќе навикне да внесува здрава храна која го одржува метаболизмот и нековата физичка кондиција и форма , дури тогаш може да се каже дека сме ја пронашле најдобрата диета за нас.И дури тогаштаа диета ќе си ја наречеме стил на живеење.